Hoe creëer ik een kolfruimte in ons kleine bedrijfspand?

26 juli 2019

Wij hebben in ons kleine bedrijfspand geen aparte kolfruimte. We weten wel dat dit verplicht is. Wat te doen als een medewerkster op kantoor wil kolven?

Zeker in kleinere organisaties of in kleine gebouwen is het creëren van een geschikte kolfruimte lastig. Overleg met de werkneemster, want misschien heeft zij zelf een oplossing. Bijvoorbeeld een afspraak met haar kamergenoot dat deze tijdens de pauze de werkplek verlaat zodat zij die ruimte kan gebruiken.

Elders

Medewerksters zijn zelf vaak prima in staat om creatief mee te denken over oplossingen. Met wat aanpassingen kan een vergaderruimte, klaslokaal of spreekkamer bijvoorbeeld toch prima fungeren als kolfruimte, op voorwaarde dat de privacy en hygiëne gewaarborgd zijn. Als er écht geen geschikte ruimte is, moet uw organisatie de werkneemster in staat stellen thuis of elders te kolven of te voeden.

Opnieuw

Probeer wel bij de directie aan te kaarten dat uw organisatie het beste een aparte ruimte kan inrichten als kolfruimte. Zo hoeft u niet iedere keer opnieuw op zoek te gaan naar een geschikte ruimte als een medewerkster besluit op het werk te kolven. Houd hierbij rekening met de eisen waaraan een kolfruimte moet voldoen:

  • De ruimte is vrij van gevaren, visueel afgesloten én van binnen af te sluiten.
  • Er is klimaatbeheersing en goede verlichting.
  • Er is een stoel of bank, stopcontact, stromend water en een koelkast.