Welke rechten bij een verkeerd gelopen zwangerschap?

6 mei 2024

Wij hebben een werkneemster waarbij de zwangerschap helaas niet tot een goed einde is gekomen. Haar partner werkt ook bij ons. We vragen ons af welke regelingen qua inkomen en verlof op hun situatie van toepassing zijn. Welke rechten hebben zij bij een verkeerd gelopen zwangerschap?

Niet iedere zwangerschap mondt uit in een gezonde baby. Soms is er sprake van een miskraam, abortus of vroeggeboorte of overlijdt het kindje vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte. De uitkering die de werkneemster vervolgens krijgt, hangt dan af van het moment waarop de zwangerschap is geëindigd.

Binnen 24 weken

Als de werkneemster een miskraam of abortus krijgt in de eerste 24 weken van haar zwangerschap, komt haar recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO) te vervallen. Als de werkneemster zich als gevolg van de afgebroken zwangerschap ziek meldt bij uw organisatie, heeft zij wel recht op een Ziektewet-uitkering. Bij de aanvraag van de Ziektewet-uitkering moet de werkgever op het formulier vermelden dat het om een miskraam of abortus gaat.

Na 24 weken

Is de zwangerschap van de werkneemster na 24 weken geëindigd door een vroeggeboorte of is de baby bij de bevalling overleden? Dan heeft de werkneemster vanaf de dag daarna recht op een bevallingsuitkering. De uitkering duurt 16 weken. Als het zwangerschaps- en bevallingsverlof van de werkneemster al was aangevraagd, kunt u de gewijzigde ingangsdatum van het verlof aan UWV doorgeven met het formulier 'Doorgeven wijzigingen werknemers met Ziektewet- of WAZO-uitkering'. Moest de uitkering nog worden aangevraagd, dan doet de werkgever dat alsnog via het formulier ‘Aanvraag WAZO-uitkering’. Er is sprake van een bijzondere situatie, daarom kan deze laatste aanvraag niet via het werkgeversportaal van UWV.

Werkneemster overleden

Als de werkneemster zelf komt te overlijden bij de bevalling en de baby niet, dan heeft haar partner recht om het bevallingsverlof (maximaal 10 weken) van de werkneemster over te nemen. De partner krijgt tijdens het overgenomen verlof zijn loon doorbetaald; zijn werkgever kan de kosten bij UWV claimen.

Rouwverlof voor de partner

U zou de werknemer bij wie de zwangerschap van de partner verkeerd is gelopen direct na de bevalling in elk geval calamiteitenverlof kunnen geven. Van dit verlof zou de werknemer enkele dagen (bijvoorbeeld tot de uitvaart van het kindje) gebruik kunnen maken.

Als het noodzakelijk is dat de werknemer zijn partner medisch verzorgt, zou hij daarna nog in aanmerking kunnen komen voor kortdurend zorgverlof.

In sommige cao’s is voor het overlijden van een dierbare de mogelijkheid tot buitengewoon verlof, bijzonder verlof of rouwverlof opgenomen. Vaak gaat het dan om enkele dagen. Wil de werknemer langer vrij, dan moet hij hiervoor vakantie opnemen. Meestal is het in dit soort situaties (afhankelijk van de cao) wel mogelijk om in onderling overleg andere, ruimere afspraken te maken. U kunt de werknemer dan bijvoorbeeld langer rouwverlof geven dan in de cao is opgenomen.

Een wetsvoorstel over rouwverlof is in juli 2024 ingediend bij de Tweede Kamer. 



Meer informatie over de rechten en plichten van werkgevers bij zwangerschap en werk vindt u in de toolbox Loods uw werkneemster door haar zwangerschap.