Leidraad arbeidsdeskundigen voor inzet juiste hulpmiddel

12 maart 2024 | Door redactie

Arbeidsdeskundigen hebben beperkte kennis van de technologische mogelijkheden om werknemers met een beperking aan het werk te houden. Het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum heeft daarom een Leidraad Werkvoorzieningen opgesteld die arbeidsdeskundigen moet helpen de juiste voorzieningen in te zetten.

Werknemers die door een arbeidsongeval of een andere oorzaak beperkingen ondervinden bij het uitvoeren van hun werk, kunnen gebaat zijn bij aanpassingen van de werkplek of het werk en bij het gebruik van hulpmiddelen. Dankzij technologie is er tegenwoordig veel mogelijk op dit gebied. Denk aan het exoskelet en de voorleespen, De arbeidsdeskundige is degene die beoordeelt welke werkgerelateerde beperkingen de werknemer heeft en hoe deze ondanks die beperkingen toch aan het werk kan blijven. De kennis van arbeidsdeskundigen over technologische oplossingen is echter beperkt, zo concludeert het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC). Dat heeft daarom in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) een Leidraad Werkvoorzieningen opgesteld.  

Verbeteren fysieke belasting en re-integratie

Tijdige inzet van de juiste technologische hulpmiddelen kan de belastbaarheid van de werknemer verbeteren en de kans op een succesvolle re-integratie vergroten. In de Leidraad Werkvoorzieningen vindt de arbeidsdeskundige methodes om de keuze voor bepaald hulpmiddel te onderbouwen en aan te vragen. Voor zowel werkgever als werknemer kan belangrijk zijn wie de voorzieningen betaalt. Werkvoorzieningen kunnen alleen voor een werknemer worden aangevraagd. Daarom is er ook een toetsingskader voor eventuele vergoedingen opgenomen. Die gaat in op de wettelijke voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. De Leidraad Werkvoorzieningen is te downloaden van de website arbeidsdeskundigen.nl.