Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

De strenge Europese privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben op 25 mei 2018 de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangen. De AVG heeft betrekking op tal van zaken waarbij interne of externe persoonsgegevens worden opgeslagen en verwerkt. Bij interne persoonsgegevens gaat het over uw medewerkers, zoals het personeelsdossier. Hierbij dient u onder meer rekening te houden met de wettelijke bewaartermijn, de meldplicht datalekken, de rol van de ondernemingsraad, het beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon en bedrijfsarts en het uitbesteden van de verwerking van (persoons)gegevens aan externe partijen (bijvoorbeeld arbodiensten), het filmen van personeel en digitale privacy. Externe persoonsgegevens zijn die van uw leveranciers, afnemers en andere relaties, die u zelf bewaart en verwerkt, of die u uitbesteedt aan bijvoorbeeld marketingbureaus.

Uitgelicht

Van WBP naar AVG

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze verordening heeft grote impact...

Verdiepingsartikel
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 13-08-2019

Persoonsgegevens volgens de AVG

Persoonsgegevens zijn ruim gedefinieerd: ze moeten unieke informatie over de persoon bevatten, op zichzelf dan wel in combinatie...

Infographic
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 12-08-2019

Checklist implementatie AVG

Met de introductie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn de onderwerpen privacybescherming en informatiebeveiliging...

Checklist
PDF bestand
Publicatiedatum: 15-08-2019

 

Mag de bestuurder gezondheidsvragen stellen aan werknemers?

Duurzame inzetbaarheid | Publicatiedatum 14-11-2022

Onze OR heeft een instemmingsaanvraag ontvangen voor gesprekken met de werknemers over duurzame inzetbaarheid. Een gedeelte van de vragen die de bestuurder hiervoor heeft...

Moet een organisatie bepaalde data onversleuteld beschikbaar houden?

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) | Publicatiedatum 27-09-2022

Mag een organisatie sowieso alle data versleutelen als zij dat wil, of moet sommige informatie volgens de wet in een leesbaar formaat opgeslagen worden? Bijvoorbeeld...

Wanneer krijgen we een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens?

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) | Publicatiedatum 27-09-2022

Hoewel wij er alles aan doen om aan de AVG te voldoen, is onze grote angst natuurlijk een hoge boete. Hoe reëel is de kans op een boete van de AP?

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Thuiswerken vraagt om passend privacybeleid

Privacy op het werk 6 minuten | 13-09-2022

Door nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer kan de privacy van werknemers in het geding komen. Het is dan ook van belang dat uw organisatie b...

Is het maken van geluidsopnames van gesprekken toegestaan?

Arbeidsrecht 5 minuten | 08-06-2022

Het komt regelmatig voor: werknemers die – al dan niet stiekem – een geluidsopname maken van een gesprek met hun werkgever. Bijvoorbeeld omd...

Het portretrecht en de werknemer

Arbeidsrecht 6 minuten | 06-05-2022

Werkgevers gebruiken steeds vaker foto’s van hun werknemers, bijvoorbeeld op hun website of op posters of folders. Een werkgever mag deze fo...

Boetebedragen AVG

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 20-06-2022

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) pakt de Europese Unie ondernemingen die slordig omgaan met de privacy van klanten of werknemers hard aan. De boetebedragen...

Back-ups maken

Softwaretips Publicatiedatum 28-12-2020

De meeste organisaties hebben wel een vorm van back-up. Maar of die back-up voldoet, blijkt vaak pas wanneer de gegevens echt nodig zijn. Heeft u uw back-ups goed georganiseerd?...

Data en hardware vernietigen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-09-2020

Er liggen heel wat oude of ongebruikte datadragers op uw kantoor. Mogen die gegevens in verkeerde handen vallen? Er zijn grofweg drie manieren om veilig van oude datadragers...

De AVG: een jaar verder

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-09-2019

De AVG-wetgeving werd op 25 mei 2018 ingevoerd. Rendement liet Motivaction onderzoek doen naar de ervaringen van organisaties bij de naleving van de AVG-wetgeving en...

Heeft u een vraag over Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)?

Bouke van Kleef
Bouke van Kleef
Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs
Adviseur is nu beschikbaar
Binnen 1 werkdag een reactie

Heeft u een vraag over Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)?

Bouke van Kleef
Bouke van Kleef
Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs
Adviseur is nu beschikbaar
Binnen 1 werkdag een reactie