Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

De strenge Europese privacyregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hebben op 25 mei 2018 de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangen. De AVG heeft betrekking op tal van zaken waarbij interne of externe persoonsgegevens worden opgeslagen en verwerkt. Bij interne persoonsgegevens gaat het over uw medewerkers, zoals het personeelsdossier. Hierbij dient u onder meer rekening te houden met de wettelijke bewaartermijn, de meldplicht datalekken, de rol van de ondernemingsraad, het beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon en bedrijfsarts en het uitbesteden van de verwerking van (persoons)gegevens aan externe partijen (bijvoorbeeld arbodiensten), het filmen van personeel en digitale privacy. Externe persoonsgegevens zijn die van uw leveranciers, afnemers en andere relaties, die u zelf bewaart en verwerkt, of die u uitbesteedt aan bijvoorbeeld marketingbureaus.

Uitgelicht

Van WBP naar AVG

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze verordening heeft grote impact...

Verdiepingsartikel
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 13-08-2019

Persoonsgegevens volgens de AVG

Persoonsgegevens zijn ruim gedefinieerd: ze moeten unieke informatie over de persoon bevatten, op zichzelf dan wel in combinatie...

Infographic
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 12-08-2019

Checklist implementatie AVG

Met de introductie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn de onderwerpen privacybescherming en informatiebeveiliging...

Checklist
PDF bestand
Publicatiedatum: 15-08-2019

 

Toolboxen

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

Tools

Verdiepingsartikelen

Opslag in de VS niet zonder meer veilig volgens Europese regelgeving

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) 5 minuten | 09-09-2020

Werknemers werken meer online, software draait steeds vaker in de webbrowser en bestanden worden online opgeslagen. Veel softwarebedrijven z...

Mijn thuiswerksysteem is onveilig, wat nu?

Cybercrime 6 minuten | 22-05-2020

Werknemers werken massaal thuis. De tips en trucs over veilig thuiswerken vliegen u om de oren. Maar wat als het fout gaat? Ondanks uw voorz...

Omgang van HR-professionals met privacywetgeving

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) 4 minuten | 01-01-2020

Organisaties zijn alweer ruim een jaar gebonden aan de privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De implementat...

Infographics

Back-ups maken

Kantoorsoftware Publicatiedatum 28-12-2020

De meeste organisaties hebben wel een vorm van back-up. Maar of die back-up voldoet, blijkt vaak pas wanneer de gegevens echt nodig zijn. Heeft u uw back-ups goed georganiseerd?...

Data en hardware vernietigen

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-09-2020

Er liggen heel wat oude of ongebruikte datadragers op uw kantoor. Mogen die gegevens in verkeerde handen vallen? Er zijn grofweg drie manieren om veilig van oude datadragers...

De AVG: een jaar verder

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-09-2019

De AVG-wetgeving werd op 25 mei 2018 ingevoerd. Rendement liet Motivaction onderzoek doen naar de ervaringen van organisaties bij de naleving van de AVG-wetgeving en...

Bescherm persoonsgegevens van werknemers

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-08-2019

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Deze Europese privacyregels hebben de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens...

E-learning

AVG: privacyregels op en rond de werkvloer
Videocollege
20 minuten
21-12-2017
AVG: Data-protection Impact Assessment
Videocollege
8 minuten
20-12-2017

Vraag en antwoord

Heeft de OR instemmingsrecht bij de aanschaf van een personeelssysteem?
Of de aanschaf van het nieuwe systeem op zichzelf al instemmingsplichtig is, is afhankelijk van de functies ervan. Het instemmingsrecht is inderdaad van toepassing als het gaat om voorzieningen die gebruikt (kunnen) worden voor de ‘waarneming van of controle op aanwezigheid, gedrag... Lees het hele antwoord