Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

De strenge Europese privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben op 25 mei 2018 de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangen. De AVG heeft betrekking op tal van zaken waarbij interne of externe persoonsgegevens worden opgeslagen en verwerkt. Bij interne persoonsgegevens gaat het over uw medewerkers, zoals het personeelsdossier. Hierbij dient u onder meer rekening te houden met de wettelijke bewaartermijn, de meldplicht datalekken, de rol van de ondernemingsraad, het beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon en bedrijfsarts en het uitbesteden van de verwerking van (persoons)gegevens aan externe partijen (bijvoorbeeld arbodiensten), het filmen van personeel en digitale privacy. Externe persoonsgegevens zijn die van uw leveranciers, afnemers en andere relaties, die u zelf bewaart en verwerkt, of die u uitbesteedt aan bijvoorbeeld marketingbureaus.

Uitgelicht

Van WBP naar AVG

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze verordening heeft grote impact...

Verdiepingsartikel
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 13-08-2019

Persoonsgegevens volgens de AVG

Persoonsgegevens zijn ruim gedefinieerd: ze moeten unieke informatie over de persoon bevatten, op zichzelf dan wel in combinatie...

Infographic
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 12-08-2019

Checklist implementatie AVG

Met de introductie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn de onderwerpen privacybescherming en informatiebeveiliging...

Checklist
PDF bestand
Publicatiedatum: 15-08-2019

 

Toolboxen

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Tools

Verdiepingsartikelen

Waarop moet u letten om uw OR-werk aan de avg te laten voldoen?

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 5 minuten | 20-09-2021

Al sinds 25 mei 2018 stelt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) strenge eisen aan het verzamelen, verwerken en bewaren van pers...

Recht op inzage van persoonsgegevens uit personeelsdossier

Personeelsdossier 4 minuten | 01-08-2021

Iedere werkgever verzamelt gegevens van zijn werknemers. Denk aan NAW-gegevens, een identiteitsbewijs, kopieën van arbeidsovereenkomsten, lo...

Nieuw voorbeeldreglement van ser nog beter toepasbaar in OR-praktijk

Ondernemingsraad 4 minuten | 07-05-2021

Iedere OR is verplicht om een reglement te maken met regels voor een correct verloop van de OR-verkiezingen en voor een goede werkwijze van...

Infographics

Back-ups maken

Softwaretips Publicatiedatum 28-12-2020

De meeste organisaties hebben wel een vorm van back-up. Maar of die back-up voldoet, blijkt vaak pas wanneer de gegevens echt nodig zijn. Heeft u uw back-ups goed georganiseerd?...

Data en hardware vernietigen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-09-2020

Er liggen heel wat oude of ongebruikte datadragers op uw kantoor. Mogen die gegevens in verkeerde handen vallen? Er zijn grofweg drie manieren om veilig van oude datadragers...

De AVG: een jaar verder

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-09-2019

De AVG-wetgeving werd op 25 mei 2018 ingevoerd. Rendement liet Motivaction onderzoek doen naar de ervaringen van organisaties bij de naleving van de AVG-wetgeving en...

Bescherm persoonsgegevens van werknemers

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-08-2019

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Deze Europese privacyregels hebben de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens...

E-learning

AVG: privacyregels op en rond de werkvloer
Videocollege
20 minuten
21-12-2020
AVG: Data-protection Impact Assessment
Videocollege
8 minuten
20-12-2020

Vraag en antwoord

Hoe regelen we dat een werknemer de bedrijfsarts vertrouwelijk kan bezoeken?
Een bezoek aan het open spreekuur van de bedrijfsarts is een recht en werknemers moeten dit anoniem kunnen doen. Inderdaad vergeten veel werkgevers dit voldoende te garanderen. Om te voorkomen dat werknemers iemand van HR of een leidinggevende moeten vragen om de gegevens van de bedrijfsarts,... Lees het hele antwoord