Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

De strenge Europese privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben op 25 mei 2018 de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangen. De AVG heeft betrekking op tal van zaken waarbij interne of externe persoonsgegevens worden opgeslagen en verwerkt. Bij interne persoonsgegevens gaat het over uw medewerkers, zoals het personeelsdossier. Hierbij dient u onder meer rekening te houden met de wettelijke bewaartermijn, de meldplicht datalekken, de rol van de ondernemingsraad, het beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon en bedrijfsarts en het uitbesteden van de verwerking van (persoons)gegevens aan externe partijen (bijvoorbeeld arbodiensten), het filmen van personeel en digitale privacy. Externe persoonsgegevens zijn die van uw leveranciers, afnemers en andere relaties, die u zelf bewaart en verwerkt, of die u uitbesteedt aan bijvoorbeeld marketingbureaus.

Uitgelicht

Van WBP naar AVG

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze verordening heeft grote impact...

Verdiepingsartikel
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 13-08-2019

Persoonsgegevens volgens de AVG

Persoonsgegevens zijn ruim gedefinieerd: ze moeten unieke informatie over de persoon bevatten, op zichzelf dan wel in combinatie...

Infographic
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 12-08-2019

Checklist implementatie AVG

Met de introductie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn de onderwerpen privacybescherming en informatiebeveiliging...

Checklist
PDF bestand
Publicatiedatum: 15-08-2019

 

Toolboxen

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

Tools

Verdiepingsartikelen

Nieuw voorbeeldreglement van ser nog beter toepasbaar in OR-praktijk

Ondernemingsraad 4 minuten | 07-05-2021

Iedere OR is verplicht om een reglement te maken met regels voor een correct verloop van de OR-verkiezingen en voor een goede werkwijze van...

Beslag leggen op de inhoud van telefoons, laptops of de ‘cloud’

Fraude 6 minuten | 23-04-2021

Juridische procedures wint u doorgaans niet met handige trucjes, maar op basis van de feiten. Punt is alleen dat die feiten nogal eens verbo...

OR waakt over privacy

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 4 minuten | 09-03-2021

Volgens de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) is uw bestuurder verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens van werkneme...

Infographics

Back-ups maken

Kantoorsoftware Publicatiedatum 28-12-2020

De meeste organisaties hebben wel een vorm van back-up. Maar of die back-up voldoet, blijkt vaak pas wanneer de gegevens echt nodig zijn. Heeft u uw back-ups goed georganiseerd?...

Data en hardware vernietigen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-09-2020

Er liggen heel wat oude of ongebruikte datadragers op uw kantoor. Mogen die gegevens in verkeerde handen vallen? Er zijn grofweg drie manieren om veilig van oude datadragers...

De AVG: een jaar verder

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-09-2019

De AVG-wetgeving werd op 25 mei 2018 ingevoerd. Rendement liet Motivaction onderzoek doen naar de ervaringen van organisaties bij de naleving van de AVG-wetgeving en...

Bescherm persoonsgegevens van werknemers

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-08-2019

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Deze Europese privacyregels hebben de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens...

E-learning

AVG: privacyregels op en rond de werkvloer
Videocollege
20 minuten
21-12-2017
AVG: Data-protection Impact Assessment
Videocollege
8 minuten
20-12-2017

Vraag en antwoord

Mag de werkgever de productiviteit van thuiswerkende werknemers monitoren?
Werkgevers mogen deze zogenaamde personeelvolgsystemen niet zomaar inzetten. Daarvoor gelden niet alleen strikte wettelijke voorschriften; uw OR moet instemmen met het voornemen van de bestuurder om zulke ingrijpende middelen in te zetten. Monitoren en persoonsgegevens Uw OR heeft instemmingsrecht... Lees het hele antwoord