Ontslag op initiatief van de werkgever is aan veel regels gebonden. Bij zo'n ontslag moet een werkgever vaak toestemming vragen aan UWV voor het ontslag of de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werkgever hoeft niet altijd toestemming te vragen. Bijvoorbeeld bij een ontslag tijdens de proeftijd of als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt. Ook ontslag op staande voet of met wederzijds goedvinden is mogelijk.
Als een werknemer het dienstverband wil beëindigen, neemt hij ontslag. In zijn arbeidsovereenkomst staat meestal een opzegtermijn. Dit geeft zijn werkgever de tijd om vervanging te vinden. Dit ontslag is aan veel minder regels gebonden.
Op deze pagina vindt u over dit onderwerp links naar het laatste nieuws, antwoorden op veelgestelde vragen en infographics. Ook vindt u hulpmiddelen (tools), zoals stappenplannen, voorbeeldreglementen, standaardbrieven en nog veel meer, zodat u snel met dit onderwerp aan de slag kunt in uw organisatie.
Welke regels zijn van toepassing op ontslag?
Het hangt van het soort ontslag af welke regels van toepassing zijn. Bij een reorganisatie kunt u gebruik maken van de toolbox Ontslag om bedrijfseconomische redenen. Daarnaast moet u ook rekening houden met opzegverboden, bijvoorbeeld tijdens arbeidsongeschiktheid.