Meer ziekmeldingen vanwege psychische klachten

19 oktober 2023 | Door redactie

Arbodiensten waarschuwen voor de gevolgen van toenemend verzuim door psychische klachten. Doordat het aantal ziekmeldingen vanwege stress, overspannenheid en oververmoeidheid toeneemt, kan de krapte op de arbeidsmarkt oplopen. En dat legt weer meer druk op werknemers.

Verschillende arbodiensten waarschuwen voor de toename van verzuim door psychische klachten zoals vermoeidheid, overspannenheid, burn-out en stress, zo meldt dagblad Trouw. ArboNed en Human Capital Care noemen een stijging van 8,4% en ook ArboUnie ziet een toename. Omdat verzuim vanwege psychische klachten vaak langdurig is, gemiddeld drie tot vier maanden, kunnen werknemers hierdoor lange tijd hun werk niet doen. Dat heeft gevolgen voor de collega’s op de werkvloer die niet ziek zijn. Zij moeten het werk opvangen, omdat door krapte op de arbeidsmarkt geen vervangers zijn te vinden.  

Risico van hoge werkdruk en stress

Werknemers die werk van zieke collega’s moeten opvangen zonder daarbij extra ondersteuning te krijgen, kunnen last krijgen van hoge werkdruk. Hoge werkdruk is een van de vormen van psychosociale arbeidsbelasting die werkstress kan veroorzaken. En dat zorgt voor weer voor extra verzuim. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemers, maar ook voor de werkgever die met hoge kosten te maken krijgt vanwege verzuim. Op dit moment zijn het vooral werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar die uitvallen vanwege psychische klachten. Uit de laatste NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) van CBS en TNO blijkt dat een op de vier werknemers tussen de 18 en 34 jaar last heeft van burn-outklachten. Klachten hoeven nog niet meteen tot verzuim te leiden, maar het is wel belangrijk om deze werknemers goed te begeleiden.