Hoge Raad later met oordeel Overbruggings- en herstelwet box 3

28 maart 2024 | Door redactie

De Hoge Raad komt pas met een oordeel over de geldigheid van de herstelwet en Overbruggingswet box 3 in augustus in plaats van in april. Een reden voor het uitstel is niet gegeven. Als de rechter vindt dat de wetten niet deugen gaat dit de schatkist veel geld kosten.

De Hoge Raad heeft het box 3-systeem met forfaitaire rendementen voor de heffing eind 2021 in het 'Kerstarrest' naar de prullenbak verwezen. Als reactie daarop heeft de overheid een herstelwet opgetuigd, die rechtsherstel biedt aan gedupeerden voor de periode 2017 tot en met 2022. Daarnaast werkt de regering aan een nieuw systeem voor de heffing in box 3, die het werkelijk behaalde rendement moet gaan belasten. Het doel is dat deze regels vanaf 2027 gaan gelden, maar het hangt van een nieuw kabinet af of die streefdatum ook gehaald wordt. Tot die tijd geldt de Overbruggingswet box 3 (artikel).

Arrest over box 3 volgt pas in augustus

Over al deze ontwikkelingen loopt ook een waaier aan rechtszaken. Een belangrijke vraag die de Hoge Raad moet gaan beantwoorden is of de wetten wel deugen. De Hoge Raad zou het verlossende antwoord in april gaan geven maar nu is bekend geworden dat het arrest pas in augustus komt. De Belastingdienst houdt er sterk rekening mee dat de hoogste rechter van ons land het rechtsherstel voor box 3-gedupeerden naar de prullenbak verwijst. De Belastingdienst werkt aan een formulier waarmee belastingplichtigen hun werkelijk behaalde rendement kunnen doorgeven.