Slimmer om van aangiftetijdvak voor de BTW te wisselen?

7 december 2023 | Door redactie

De meeste BTW-ondernemers doen per kwartaal aangifte voor de BTW. Maar als een ondernemer altijd BTW terugkrijgt is het misschien slimmer om per maand aangifte te gaan doen. Er moet dan natuurlijk wel een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst.

BTW-ondernemers kunnen per maand, kwartaal of per jaar (onder voorwaarden) BTW-aangifte doen. Veel ondernemers doen hun aangifte per kwartaal, maar als er ieder kwartaal BTW terug wordt ontvangen kan het misschien slimmer zijn om per maand aangifte te gaan doen. De teruggaaf staat dan sneller ter beschikking aan de ondernemer. Hiertoe moet de ondernemer wel een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Een voorbeeld van de brief waarin verzocht wordt om wijziging van het aangiftetijdvak voor de BTW is hier te vinden.

Wijziging gaat in bij start nieuw aangiftetijdvak

Binnen 6 weken na het verzoek volgt een reactie van de fiscus. De wijziging gaat in bij de start van het nieuwe aangiftetijdvak. Het overstappen van een maandaangifte naar kwartaalaangifte is ook mogelijk met een verzoek aan de Belastingdienst. 

Jaaraangifte alleen mogelijk als aan voorwaarden is voldaan

Een BTW-ondernemer die nu per kwartaal aangifte doet kan ook vragen aan de Belastingdienst om per jaar aangifte voor de BTW te gaan doen. Maar dan moet die ondernemer wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De ondernemer betaalt per jaar minder dan € 1.883 BTW.
  • De ondernemer heeft geen artikel 23-vergunning (V&A).
  • De ondernemer is een natuurlijk persoon (eenmanszaak) of een samenwerkingsverband van uitsluitend natuurlijke personen.
  • De ondernemer heeft per jaar voor minder dan € 10.000 aan intracommunautaire leveringen, diensten, verwervingen en afgenomen diensten.  

Een verzoek tot wijziging van een kwartaalaangifte naar een jaaraangifte BTW bevindt zich ook in deze tool.

Bijlagen bij dit bericht