Bezwaarschrift behoeft geen nadere motivatie

23 februari 2011 | Door redactie

Mocht uw onderneming het niet eens zijn met een fiscale beslissing, dan kunt u bezwaar aantekenen. U moet dan echter wel rekening houden met de vereisten voor een geldig bezwaarschrift. Een nadere motivering hierbij is niet noodzakelijk, ook al heeft u dat wel aangekondigd. De rechtbank in Breda heeft dit recent beoordeeld.

Een bewoner van een huis in Etten-Leur was het niet eens met de WOZ-waarde over 2010. De woningeigenaar tekende bezwaar aan tegen de vastgestelde waarde van € 209.000. In het bezwaarschrift gaf de inwoner aan dat de waarde van de woning volgens zijn administratie niet hoger kon zijn dan € 150.000. Een nadere motivering in de vorm van een taxatieverslag zou nog volgen. Uiteindelijk bleef dit taxatieverslag achterwege. De gemeente vond het bezwaarschrift zonder nadere motivering niet voldoende gemotiveerd en handelde het bezwaarschrift niet verder af. De woningeigenaar was het hier niet mee eens en vond de motivering voldoende. De rechtbank in Breda moest zich nu buigen over de motivatie van het bezwaarschrift.

Bezwaar duidelijk

Volgens de rechtbank voldeed het bezwaarschrift aan de gestelde vereisten. Een bezwaarschrift moet aan de volgende eisen voldoen: naam en adres van de indiener, de dagtekening, omschrijving van het bestreden besluit en de gronden van het bezwaar. De rechter was van mening dat uit het bezwaarschrift duidelijk bleek om welk besluit het ging en waarom de woningeigenaar het niet eens was met de WOZ-waarde. De rechter vond het niet relevant dat de bewoner een nadere motivering aankondigde, maar uiteindelijk niet verstrekte. Het bezwaarschrift was volgens de vereisten opgesteld en de rechtbank bepaalde de WOZ-waarde in goed overleg op € 192.000.
Rechtbank Breda, 19 januari 2011, LJN: BP3526