Veiligheid van liften hangt af van goed onderhoud

3 april 2024 | Door redactie

Hoewel ongelukken met liften gelukkig zelden voorkomen, is dat wel afhankelijk van goed onderhoud en tijdige vervanging. Als arboprofessional zorgt u ervoor dat de liften die werknemers gebruiken goed onderhouden worden en periodiek een keuring krijgen. Zo kunt u ongelukken voorkomen.

De veiligheid van liften valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever, als eigenaar (van een gebouw) of als huurder die de nodige veiligheidszorg moet eisen van de verhuurder. De eisen waar liften aan moeten voldoen, staan in het Warenwetbesluit. De eigenaar van de lift – vaak de werkgever dus – moet ervoor zorgen dat de lift veilig is én blijft, door deze goed te laten onderhouden. Ook is de eigenaar verplicht om de lift elke 18 maanden te laten keuren (infographic) door een keuringsinstantie. Voldoet een lift aan de wettelijke eisen, dan geeft de keuringsinstantie een certificaat af en brengt deze een keurmerk in de lift aan. Aan dit keurmerk is te zien of een lift veilig is of niet.

Veilige lift is arbeidsmiddel

Uiteraard moet ook de Arbowet nageleefd worden. Die stelt dat de werkgever moet zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, en voor veilige arbeidsmiddelen voor werknemers. Veilige liften op de werkplek horen daar ook bij. Werknemers moeten niet alleen veilig gebruik kunnen maken van de lift; ook de monteur moet in een lift veilig onderhoud kunnen verrichten. Beschikt de lift wel over een certificaat, maar kunnen werknemers er niet veilig mee werken, dan moet de lifteigenaar hier iets mee. Als bijvoorbeeld uit de RI&E (artikel) blijkt dat er een risico is dat een werknemer bekneld raakt als een kar achter de schachtwand van de lift blijft haken en kantelt, moet uw organisatie kooiafsluiting laten aanbrengen.

Bijlagen bij dit bericht