FNV keurt duurzaamheidstoets voor betermelding af

8 maart 2024 | Door redactie

FNV stelt het verzuimbeleid van NS aan de kaak. De vakbond wordt steeds vaker benaderd door werknemers van wie de betermelding niet gelijk wordt geaccepteerd door de spoorwegmaatschappij. Zij moeten eerst aantonen duurzaam hersteld te zijn.

Volgens FNV moeten langdurig arbeidsongeschikte NS-medewerkers die zich beter melden, soms een 'duurzaamheidstoets' doorstaan. Deze toets komt ook bij andere organisaties voor. Een werknemer moet dan eerst enkele weken bewijzen dat hij zijn overeengekomen werkzaamheden weer volledig kan uitvoeren, zonder terugval. In de tussentijd blijft de werknemer geadministreerd als gedeeltelijk arbeidsongeschikt. NS zou de bedrijfsarts niet altijd betrekken bij zulke besluiten. FNV-juristen hebben dit beleid onder de loep genomen en stellen dat het niet door de beugel kan.

Werknemer beslist zelf over hersteldmelding

Het uitgangspunt is dat een werknemer in principe zelf bepaalt wanneer hij niet in staat is om te werken en wanneer hij weer volledig hersteld is. Uiteraard kan een werkgever twijfelen aan het standpunt van de werknemer. In dat geval kan hij een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige inschakelen (zelf mag de werkgever de (mate van) arbeidsongeschiktheid niet vaststellen). De werkgever geeft dan aan dat hij de hersteldmelding niet accepteert en wacht het oordeel van de bedrijfsarts af. Als hij het oneens is met het oordeel, is een deskundigenoordeel van UWV een optie. Ook de werknemer heeft die optie. Door achterstanden kan dit oordeel momenteel wel langer op zich laten wachten.

Risico van opnieuw 104 weken loon bij ziekte

FNV benadrukt dat werknemers administratief ziek houden – zonder objectief medische reden – in elk geval niet de bedoeling is. Werkgevers kiezen hier soms voor vanwege de wettelijke regels rond de loondoorbetaling bij ziekte. Die bepalen dat de werkgever opnieuw maximaal 104 weken het loon moet doorbetalen (en moet werken aan re-integratie) als een werknemer na vier weken na zijn betermelding opnieuw uitvalt. Met de duurzaamheidstoets hopen werkgevers te voorkomen dat de werknemers zich snel weer ziek melden en zo misbruik maken van de loondoorbetalingsregels.

Duurzaamheidstoets in overleg met werknemer

Als de werknemer zelf akkoord gaat met een duurzaamheidstoets en de werkgever daarvoor geen druk uitoefent, is deze wel toegestaan. Daarnaast is het verstandig om bij de begeleiding geleidelijk op te bouwen naar volledige werkhervatting. En is de werknemer weer volledig aan het werk, dan doet de werkgever er goed aan om in de eerste vier weken scherp in de gaten te houden hoe het werk verloopt. Zo nodig kan de werkgever weer de hulp inschakelen van de bedrijfsarts.