Accountantsverklaring verandert binnenkort!

17 november 2010 | Door redactie

Vanaf 15 december verandert de verklaring die een accountant afgeeft bij het controleren van de jaarrekening van uw onderneming. Deze moet vanaf dan namelijk voldoen aan nieuwe regels over de vorm en inhoud. De bedoeling hiervan is om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende verklaringen die accountants afgeven en deze leesbaarder te maken.

Als uw onderneming controleplichtig is, ontkomt u er niet aan om een accountant in te schakelen. Na een controleproces geeft deze dan een accountantsverklaringen af waarin hij aangeeft in hoeverre hij heeft geconstateerd of uw jaarrekening aan de eisen voldoet. Vanaf 15 december heet dit type verklaring een ‘Controleverklaring'. De accountantsverklaring is vanaf dan de verzamelnaam voor alle typen verklaringen die een accountant af kan geven, zoals een samenstellingsverklaring, beoordelingsverklaring of controleverklaring.

Accountant moet onafhankelijkheid uitspreken

Behalve de naam, verandert de controleverklaring ook inhoudelijk. Zo maakt de ‘toelichting' plaats voor de ‘Toelichtende paragraaf – overige aangelegenheden'. Hierin geeft de accountant aan wat de eventuele bijzonderheden en attentiepunten zijn in deze specifieke jaarrekening. Daarnaast moet de accountant expliciet in de verklaring aangeven dat hij onafhankelijk is en moet hij verwijzen naar de controlestandaarden en het Burgerlijk Wetboek. Een overzicht van de nieuwe regels vindt u op de site van het NIVRA.