Beeldschermwerkers leven minder lang

12 augustus 2010 | Door redactie

Veel werknemers zitten de hele dag achter een pc-scherm. Weinig beweging en staren naar een beeldscherm is doorgaans niet erg goed voor de gezondheid. Maar wist u dat als mensen meer dan zes uur per dag zitten, zij eerder sterven dan mensen die minder dan drie uur per dag zittend doorbrengen? Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het is voor u als arboprofessional een hele uitdaging om de werknemers binnen uw organisatie meer aan het bewegen te krijgen. Alle argumenten die hierbij kunnen helpen zijn net zo welkom als een koud ijsje op een warme zomerdag. Het inkorten van de levensverwachting door langer dan zes uur te zitten, kan u sterken in uw strijd tegen werknemers die te weinig bewegen. Het effect is volgens het Amerikaanse onderzoek overigens het grootst bij vrouwen.

Onderzoek groots aangepakt

De onderzoekers hebben dit onderzoek groots aangepakt. Na een studie van 14 jaar zijn de gegevens van 53.440 Amerikaanse mannen en 69.776 vrouwen in de leeftijdscategorie 50 tot en met 74 jaar geanalyseerd. Er werd gekeken naar beweeg- en zitgedrag op een gemiddelde dag en of de ondervraagden rookten. Ook de lengte en gewicht van de deelnemers speelde een rol. Verder bleek uit dit onderzoek dat de kans op kanker en hartaandoeningen vergroot bij te lang zitten.