Bijtelling haast onvermijdelijk in 2013

26 september 2012 | Door redactie

De woon-werkkilometers zullen vanaf 1 januari 2013 belast zijn en dat betekent dat u en uw werknemers al gauw bijtelling moeten gaan betalen. 500 privékilometers zijn dan immers snel bereikt. Tijdens Prinsjesdag zijn deze en andere gevolgen van de Wet herziening fiscale behandeling woon-werkverkeer voor de auto van de zaak duidelijk geworden.

Het wetsvoorstel bevestigt de plannen voor het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Vergoedingen voor woon-werkverkeer zijn voortaan belast. Voor de definitie van woon-werkverkeer is de definitie die voor de BTW geldt overgenomen: ‘er is sprake van woon-werkverkeer bij reizen tussen de woon- of verblijfplaats en de vaste werkplaats(en) waar men zijn werkzaamheden verricht en die in een overeenkomst zijn afgesproken.’ Werknemers met een auto van de zaak kunnen nog steeds onder de bijtelling uitkomen als ze minder dan 500 privékilometers rijden, maar aangezien woon-werkverkeer voortaan als privéverkeer wordt bestempeld, is die grens snel bereikt. Daardoor zullen u en uw werknemers niet meer zo makkelijk onder de bijtelling uitkomen. 

Overgangsregeling voor leasecontracten

Er geldt een overgangsregeling voor leasecontracten, die vóór 25 mei 2012 zijn aangegaan, voor werknemers die nu geen bijtelling hebben omdat ze geen 500 privékilometers per jaar maken. Omdat zij ervan uitgingen geen bijtelling te hoeven te betalen, gaan ze gedurende de looptijd van hun leasecontract een kwart van de bijtelling van 25%, 20% of 14% betalen. Deze overgangsregeling eindigt uiterlijk op 1 januari 2017 en is ook van toepassing op werknemers met een bestelauto van de zaak die een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik hebben ingediend. Voor deze werknemers geldt wel de eis dat ze geen enkele privékilometer met de bestelauto mogen rijden. Doen zij dit wel, dan vervalt het recht op deze overgangsregeling.