Brandalarm is geen reden om te vluchten

16 mei 2012 | Door redactie

U moet ervoor zorgen dat de werknemers van uw organisatie veilig kunnen werken. Brandpreventie is daarvan een onderdeel. Mocht er toch brand uitbreken, dan moet u terug kunnen vallen op een goed ontruimingsplan. Reken er daarbij niet te hard op dat werknemers wel weten wat ze moeten doen.

Het is natuurlijk altijd lastig in te schatten hoe iemand zal reageren in geval van nood. Toch zult u verwachten dat uw werknemers zullen vluchten als ze bijvoorbeeld een brandalarm horen. Helaas blijkt dat in de praktijk vaak niet het geval te zijn.

Werknemers wachten lang met vluchten

Uw werknemers zullen (te) lang wachten met vluchten. Ze onderschatten namelijk het gevaar van de verstikkende rook en hebben geen idee van de snelheid waarmee het vuur zich kan verspreiden. Zelf als het brandalarm gaat, zullen ze niet direct naar buiten gaan. Zeker niet zolang ze geen vlammen of rook zien. Ook is de kans groot dat de werknemers kiezen voor de bekende weg naar buiten en niet voor de snelste en veiligste vluchtroute.

Bedrijfshulpverlening is cruciaal

Om te bevorderen dat de werknemers bij een brand toch snel en veilig het pand verlaten, is een goede bedrijfshulpverlening (BHV) cruciaal. Door hen direct naar buiten te sturen, zullen zij de ernst van de situatie eerder inzien en elkaar volgen. Geef hierbij duidelijk aan welke route ze moeten nemen zodat ze snel buiten zijn en niet door het gebouw gaan dwalen. Meer informatie over menselijk gedrag bij brand vindt u op de site van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).