Cao straks makkelijk open te breken

5 december 2011 | Door redactie

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat cao’s makkelijker kunnen worden opengebroken. Hij geeft aan dat de economische crisis vereist dat organisaties slim moeten kunnen inspelen op de veranderende markt door het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Op die manier is er meer ruimte voor maatwerk.

In 2012 komt minister Kamp met een voorstel om het huidige dispensatiebeleid aan te passen. Organisaties moeten dan makkelijker dispensatie kunnen aanvragen van een algemeen verbind verklaarde cao. De minister kondigt in zijn brief ook aan dat hij cao’s pas algemeen verbindend zal verklaren als daarin een actieplan staat om mensen langer inzetbaar te houden, zoals afgesproken in het pensioen­akkoord. De vakbonden zien (nog) niet veel goeds in de plannen van Kamp. De FNV vakcentrale liet eerder al weten dat de sociale partners zelf de cao-afspraken tegen het licht moeten houden als dat nodig is.

Betrek uzelf bij de cao-bespreking!

Zorg dat u vanuit uw ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wordt betrokken door de vakbonden bij het afsluiten – en straks openbreken – van cao's. Voor bedrijfstak-cao’s kan dat het beste via bestaande OR-platforms. Daarvan wordt nog te weinig gebruik gemaakt.
Zodra de voorgenomen maatregelen van minister Kamp meer vorm krijgen, leest u daarover natuurlijk meer op de vakportal van OR Rendement.