Concurrentiebeding is geen relatiebeding

10 mei 2012 | Door redactie

Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst is het belangrijk om u te realiseren of u een concurrentiebeding of een relatiebeding in de overeenkomst heeft opgenomen. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben als de werknemer uit dienst treedt. U mag vlak voordat het dienstverband eindigt niet besluiten om een relatiebeding om te zetten in een concurrentiebeding. Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Den Bosch.

In de zaak kreeg een werknemer in de autobranche na drie tijdelijke overeenkomsten uiteindelijk geen vast contract. Hij ging bij de concurrent werken, wat volgens zijn ex-werkgever in strijd was met het concurrentiebeding. Dit beding had de werknemer echter pas in het laatste half jaar van zijn dienstverband voorgeschoteld gekregen. Voor die tijd had de werknemer geen concurrentiebeding maar een relatiebeding. Bij een relatiebeding mag een werknemer geen contact onderhouden met relaties van de ex-werkgever, maar kan hij wel bij de concurrent in dienst treden of eenzelfde type organisatie starten. Om een uniform personeelsbeleid te creëren, werd er in het laatste half jaar van de werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst overeengekomen, waarin het relatiebeding werd omgezet in een concurrentiebeding.

Belang werknemer zwaarder

De rechter oordeelde dat het belang van de werknemer om van het concurrentiebeding af te zien zwaarder woog, dan het belang van de werkgever om het beding te handhaven. De werkgever had het contract van de werknemer namelijk niet verlengd, terwijl hij wel had willen blijven. Daarnaast vond de rechter het niet houdbaar dat het concurrentiebeding vlak voor het niet verlengen van het contract werd opgelegd. De werknemer mocht dus gewoon bij de concurrent van zijn oude werkgever aan de slag blijven.
Rechtbank Den Bosch, 31 januari 2012, LJN: BV2272