Concurrentiebeding na stilzwijgende verlenging

11 februari 2013 | Door redactie

Bij stilzwijgende voortzetting van een arbeidsovereenkomst wordt ook het concurrentiebeding stilzwijgend verlengd. Het is voor de geldigheid van het concurrentiebeding niet vereist dat u het beding opnieuw schriftelijk met uw werknemer bent overeengekomen. Bij voortzetting zonder tegenspraak wordt de arbeidsovereenkomst namelijk onder de vroegere voorwaarden verlengd.

Als een arbeidsovereenkomst stilzwijgend wordt verlengd, gebeurt dat volgens de wet onder de vroegere voorwaarden. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaarden die u heeft afgesproken in een eerdere arbeidsovereenkomst van kracht blijven. Ook een concurrentiebeding dat u in een eerdere arbeidsovereenkomst overeenkwam, blijft gelden. Het beding hoeft niet opnieuw schriftelijk te zijn overeengekomen. Als uw werknemer ontslag neemt of u ontslaat de werknemer zelf, is het concurrentiebeding daarom gewoon geldig.

Stilzwijgende verlenging van de arbeidsovereenkomst

Van stilzwijgende verlenging van de arbeidsovereenkomst is sprake als uw werknemer na afloop van zijn contract doorwerkt zonder dat u samen met uw werknemer daarover afspraken heeft gemaakt. Zowel het vergeten van een contractverlenging als het niet tijdig opzeggen van de arbeidsovereenkomst leiden tot een stilzwijgende voortzetting. Dat kan er toe leiden dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd stilzwijgend voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd wordt verlengd. De duur van de verlenging is afhankelijk van de ketenbepaling. U moet er dus op letten of de stilzwijgende verlenging volgde op drie contracten voor bepaalde tijd – met tussenpozen van maximaal drie maanden – of dat de termijn van 36 maanden is overschreden.