Discriminatie bij bedrijfsopvolgingsfaciliteit

9 augustus 2012 | Door redactie

Erft u als ondernemer een bedrijf dan kunt u gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) in de Successiewet. Onder voorwaarden hoeft u dan over het ondernemingsvermogen tot € 1.006.000 geen successierechten te voldoen. Maar de rechter vindt nu dat deze regeling ook moet gelden voor particulieren die privévermogen erven. De BOF discrimineert dus!

Als u een onderneming door een schenking of  erfenis krijgt en deze voortzet, kunt u gebruikmaken van de BOF. U betaalt dan minder of geen erf- of schenkbelasting. De fiscus stelt als voorwaarde dat u de onderneming minimaal vijf jaren voortzet of minimaal vijf jaar eigenaar van de aandelen van de onderneming blijft. Ook moet de vennootschap de onderneming minimaal vijf jaar blijven drijven. Bent u binnen vijf jaar geen eigenaar meer of drijft de vennootschap de onderneming binnen vijf jaar niet meer, dan wordt de aanslag erf- of schenkbelasting herberekend.

Geen onderscheid maken

In deze zaak ging het om een man die voormalig ondernemingsvermogen erfde. Hij wilde de BOF hierop toepassen maar de inspecteur stond dit niet toe omdat het om privévermogen ging en niet om ondernemingsvermogen. De rechter vond echter dat er geen onderscheid mocht worden gemaakt tussen ondernemings- en privévermogen. En ook andere personen dan ondernemers mogen gebruik maken van de BOF. De man kon dan ook volgens de rechter gebruik maken van de voordelen van de BOF. Deskundigen verwachten wel dat de Staat in hoger beroep zal gaan tegen deze uitspraak. Heeft u onlangs een privé-erfenis ontvangen maak dan zo snel mogelijk bezwaar tegen uw aanslag. In het bezwaarschrift kunt u dan deze rechtspraak aangeven. De Belastingdienst heeft aangegeven in beroep te gaan tegen deze uitspraak.
Rechtbank Breda, 13 juli 2012, LJN: BX3386