Douane VS wil vaker in smartphone kijken

16 maart 2017 | Door redactie

Zakenreizigers naar de Verenigde Staten moeten erop voorbereid zijn dat de douaniers een kijkje willen nemen in de inhoud van hun smartphone. Het aantal controles is binnen een jaar toegenomen met een factor vijf, en afgaande op de aantallen van begin 2017 zullen nog meer reizigers controle krijgen.

Zakenreizigers (tools) die voor hun werk in de Verenigde Staten moeten zijn, krijgen in toenemende mate het verzoek om inzage in hun smartphone te geven. In 2015 vuurden douaniers die vraag 5.000 keer af, en in 2016 vervijfvoudigde dat naar 25.000. In 2017 bracht alleen de maand februari al 5.000 verzoeken op de teller. Dit meldt NBC News. Inzage in elektronica zoals laptops, tablets en smartphones valt onder de normale bevoegdheden van Amerikaanse grenscontroleurs. Zij mogen eisen van de zakenreiziger dat hij zijn pincode of wachtwoord (e-learning) geeft om het apparaat te ontgrendelen. Vervolgens mogen zij kijken wat de inhoud van het gecontroleerde apparaat is en deze zelfs kopiëren.  

Op voorhand maatregelen nemen 

Dat is niet altijd wenselijk. Organisaties die hier grote bezwaren tegen hebben, zouden al op voorhand maatregelen moeten nemen. Het veiligst is natuurlijk om vóór de reis vertrouwelijke bedrijfsinformatie te wissen en deze eventueel pas te downloaden na het passeren van de douane. Ook zijn er organisaties die de informatie vergrendelen en hun werknemers pas na aankomst de ’sleutel’ verstrekken.