Een hoger loon moet langs de AVA

31 januari 2013 | Door redactie

Bij een verhoging van uw loon is het belangrijk dat dit kenbaar wordt gemaakt bij een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA), anders krijgt u mogelijk een naheffingsaanslag voor de loonbelasting opgelegd. Dit blijkt uit een recente uitspraak van Gerechtshof Arnhem.

Een dga die alle aandelen houdt in zijn bv vroeg in december 2006 aan zijn accountant of een hoger loon voor dat jaar fiscaal aantrekkelijker zou zijn. In hetzelfde jaar stelde de dga vervolgens een verklaring op waarin hij stelde zichzelf structureel een hoger loon uit te willen betalen. In maart 2007 stuurde hij een correctiebericht voor de loonbelasting op, waarin hij een loon van € 38.397 noemde voor 2006, terwijl dat eerst nog € 3.339 bedroeg. De inspecteur legde de dga daarop een naheffingsaanslag voor de loonbelasting op, want de loonsverhoging zou bij het loon van 2007 horen. De dga was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. 

Loon in ander jaar overgemaakt

Zowel de rechtbank als het gerechtshof stelden de inspecteur toch in het gelijk. De dga kon namelijk niet aannemelijk dat het loon in 2006 was verhoogd, want in de stukken van de AVA – het bevoegde orgaan – kwam de loonsverhoging nergens aan de orde. Daarnaast bleek dat de boeking van het hogere loon pas had plaatsgevonden in 2007, dus het was niet aannemelijk dat de dga het loon in 2006 had genoten. Daarnaast vond het gerechtshof de verklaring van de dga vaag, omdat hierin geen duidelijke data vermeld stonden. De inspecteur werd dus in het gelijk gesteld.
Gerechtshof Arnhem, 8 januari 2013, LJN: BY8826