Extra aftrek culturele giften door multiplier

21 maart 2013 | Door redactie

Mocht uw onderneming regelmatig giften doen aan een culturele instelling, dan kunt u nog tot en met 2017 gebruikmaken van de multiplier in de Geefwet. Deze regeling houdt in dat u het aftrekbare bedrag in de aangifte vennootschapsbelasting (VPB) met een factor 1,5 mag vermenigvuldigen. U mag de multiplier toepassen tot een bedrag van € 5.000 aan giften per jaar.

De introductie van de Geefwet in 2012 moest particulieren en ondernemingen fiscaal stimuleren om meer te geven aan goede doelen. Voor ondernemingen werd de niet-aftrekbare drempel van € 227 geschrapt. Bovendien is de maximale aftrek verhoogd van 10% naar 50% van de fiscale winst. U mag per jaar maximaal € 100.000 aan giften aftrekken.

Multiplier bij culturele giften

Bij giften aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) die zijn aangemerkt als culturele instelling krijgt u te maken met extra voordeel. U mag dan namelijk een multiplier toepassen op maximaal € 5.000 van de giftenaftrek. De multiplier bedraagt voor de VPB 1,5. Dat betekent dat u bij een gift van € 5.000 aan een culturele instelling € 2.500 extra in aftrek mag brengen. Een snel rekensommetje leert dat deze multiplier dus een maximaal voordeel oplevert van € 625 per jaar.

Ook Brussel akkoord met multiplier

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft onlangs laten weten dat de multiplier-regeling nog tot en met 2017 zal bestaan. Dat is een jaar langer dan tot nu toe bekend was. Overigens heeft de Europese Commissie deze regeling kritisch tegen het licht gehouden, omdat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van verboden staatsteun. Inmiddels is bekend dat ook Brussel de regels heeft goedgekeurd.