Extra maatregelen voor aanpak uitzendbureaus

7 december 2011 | Door redactie

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil met extra maatregelen onbetrouwbare uitzendbureaus harder aanpakken. Door intensief samen te werken met allerlei betrokken instanties en méér mensen in te zetten, wil hij malafide uitzendbureaus het leven zuur maken en het toezicht aanscherpen.

In het bericht ‘Onbetrouwbare uitzendbureau harder aangepakt’ kon u al lezen over een wetsvoorstel van minister Kamp waardoor uitzendbureaus zich vanaf 1 januari 2012 verplicht moeten registreren in het Handelsregister. Inmiddels heeft de minister nog meer maatregelen getroffen om malafide uitzendbureaus aan te pakken.

Meer maatregelen tegen malafide uitzendbureaus

In een toespraak op een symposium van uitzendorganisatie Randstad vertelde minister Kamp over een aantal maatregelen waarmee hij uitzendbureaus die zich niet aan de regels houden, wil aanpakken:

  • Er is sinds 1 december een speciaal team van inspecteurs en rechercheurs dat zich alleen richt op malafide uitzendbureaus.
  • Er is een zwarte lijst met verdachte uitzendbureaus in de maak.
  • Er komt een landelijk meldpunt voor onbetrouwbare uitzendbureaus.

Meer samenwerking in binnen- en buitenland

Het eerdergenoemde team van inspecteurs en rechercheurs gaat nauw samenwerken met de Belastingdienst, de IND, justitie, gemeenten en politie, maar ook met partijen als de Stichting Normering Arbeid (SNA), Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Gezamenlijk willen ze kwaadwillende uitzendbureaus eerder opsporen en harder aanpakken. De Inspectiedienst gaat ook de samenwerking met autoriteiten in het buitenland uitbreiden, om bijvoorbeeld de misstanden bij uitzendbureaus uit Midden- en Oost-Europese landen terug te dringen.