Flinke verhoging sommige Belgische verkeersboetes

6 juni 2019 | Door redactie

Voor een zakenafspraak in België pakken zakenreizigers vaak de auto. Het is dan ook goed om te weten dat sommige verkeersboetes in België per 1 juli 2019 verhoogd worden. Enkele verdrievoudigen zelfs.

De Belgische wet kent drie soorten overtredingen op de weg: eerste-, tweede- en derdegraads. Sommige van de boetes worden per 1 juli 2019 opgeschaald. Zo was op de vluchtstrook rijden altijd een eerstegraads overtreding met een boetebedrag van € 58. Dit wordt een overtreding van de derde graad en gaat dus € 174 kosten. Rijden op de vluchtstrook mag in België in principe nooit, behalve voor takelwagens en sommige voertuigen met prioriteit. Na een inhaalmanoeuvre op de middelste rijbaan blijven plakken, wordt een tweedegraadsovertreding en zal dus € 116 gaan kosten. Het komt daarmee op gelijke hoogte met het boetebedrag (tool) voor rechts inhalen.

Cameraregistratie bij verkeersovertredingen voldoende

Daarnaast wordt per 1 juli 2019 de lijst met overtredingen uitgebreid waarvoor slechts cameraregistratie vereist is (en de fysieke aanwezigheid van een agent dus niet langer nodig is). Niet de verplichte rijrichting volgen, een kruispunt blokkeren en spookrijden zijn enkele van de verkeersovertredingen die op deze lijst komen te staan. Zakenreizigers (tool) moeten hiervan op de hoogte zijn.