Geen ontslag voor koffie gooiende werknemer

5 september 2013 | Door redactie

Een werknemer die koffie in het gezicht van zijn collega gooide, mocht niet op staande voet worden ontslagen. Dat oordeelde de kantonrechter in Haarlem. Bij de beoordeling van een ontslag op staande voet kijkt de rechter ook naar de bijkomende omstandigheden. Daaruit bleek dat het ontslag niet gerechtvaardigd was.

Het ging hier om een werknemer die zijn rokende collega vroeg om zijn been voor de sensor van een schuifdeur weg te halen, zodat zijn sigarettenrook niet naar binnen kwam. De situatie liep uit de hand en de werknemer gooide koffie in het gezicht van zijn rokende collega. De werkgever ontsloeg de werknemer na het koffie gooien (november 2012) op staande voet. De betreffende werknemer had al eerder (in 2010) een schriftelijke waarschuwing ontvangen voor zijn houding tegenover collega’s. De werknemer was het niet eens met zijn ontslag en stapte naar de rechter.

Schriftelijk waarschuwing zonder begeleiding is een lege huls

De kantonrechter beoordeelde het ontslag in het licht van alle omstandigheden van het geval. Hoewel hij vond dat de werknemer zich verwijtbaar had gedragen, was het ontslag op staande voet een te ingrijpende maatregel. De volgende omstandigheden waren van belang:

  • De schriftelijke waarschuwing uit 2010 speelde geen rol meer. Dat was te lang geleden, zeker omdat er in de tussentijd geen andere waarschuwingen meer waren gegeven.
  • Naar aanleiding van de waarschuwing uit 2010 had de werkgever geen begeleiding aangeboden aan de werknemer om zijn gedrag te verbeteren. Het geven van een waarschuwing zonder het bieden van begeleiding of het geven van aanwijzingen is onvoldoende. De werkgever had bijvoorbeeld een verbetertraject kunnen starten om de houding van de werknemer te verbeteren.
  • De werknemer had een dienstverband van 22 jaar en tot de waarschuwing in 2010 functioneerde de werknemer blijkbaar naar tevredenheid.
  • De werknemer beschikte door zijn lange dienstverband over eenzijdige werkervaring, waardoor de gevolgen van het ontslag voor hem groot waren.

Zorg voor een goed onderbouwd personeelsdossier

Om te voorkomen dat u na een ontslag door de rechter wordt teruggefloten, moet u zorgen voor een goed onderbouwd personeelsdossier. Zorg ervoor dat u eventueel wangedrag van een werknemer gelijk met hem bespreekt en laat hem het gespreksverslag ondertekenen voor akkoord (of voor gezien). Bied ook voldoende begeleiding aan de werknemer zodat hij een kans heeft gehad om zijn gedrag te verbeteren. Zo kunt u aan de rechter aantonen wat uw inspanningen zijn geweest.
Kantonrechter Haarlem, 1 augustus 2013, ECLI (verkort): 6142