Google: nu ook leestekens in zoekopdracht

24 januari 2017 | Door redactie

Google heeft de functionaliteit van de zoekmachine uitgebreid. Het wordt nu ook mogelijk om leestekens op te nemen in de zoekopdracht. Tot nu toe negeerde Google dergelijke tekens als iemand ze intypte in de zoekbalk.

Google maakt het vanaf nu mogelijk om ook leestekens op te nemen in de zoekopdracht. Dit betekent dat tekens als =, { en + door de zoekmachine herkend worden. Google ondersteunde wel een paar leestekens, maar die maakten dan deel uit van de syntaxis die Google hanteert voor het specificeren van zoekopdrachten. Zo betekenen dubbele aanhalingstekens om een woordcombinatie dat die twee woorden precies in die volgorde moeten voorkomen in het zoekresultaat. Een minteken voor een woord betekent dat dit woord niet mag voorkomen in de zoekresultaten. Dus een zoekopdracht Niehe - Ivo zou alle Niehes op moeten leveren die niet Ivo heten. De zoekopdracht “hackende huisvrouwen” levert resultaten op waarin deze woordcombinatie samen voorkomt, en dus niet met alleen “hackende” of “huisvrouwen”.

Ook voor programmeurs

Google heeft natuurlijk nog meer handige zoekopties, maar de nieuwe functie is eveneens heel handig voor programmeurs. Zij maken vaak gebruik van leestekens in hun programmeertaal. Als ze daar dan iets over op willen zoeken, gaan ze er nu dus enorm op vooruit.