Het volgen van een golfcursus kan zakelijk zijn

11 februari 2013 | Door redactie

Volgt u een golfcursus met als doel om meer kans te maken op het binnenhalen van nieuwe opdrachten en voor de zakelijke contacten, dan zijn de gereden kilometers zakelijk. Volgens gerechtshof Den Bosch heeft de ondernemer de zakelijke redenen voldoende aannemelijk gemaakt.

In deze zaak ging het om een directeur-grootaandeelhouder (dga) met een auto van de zaak. Voor deze auto hield de dga een rittenadministratie bij. In 2008 had hij 327,6 privékilometers met de auto van de zaak gereden. Hij rekende de 738,4 kilometer voor het volgen van een driedaagse golfcursus, die georganiseerd was door een ondernemersorganisatie, niet tot deze privékilometers. De inspecteur vond dat dit privékilometers waren en legde een naheffingsaanslag loonbelasting op. Met de kilometers van de golfcursus kwam de dga namelijk boven de vijfhonderd kilometer uit, die hij maximaal privé mocht rijden.

Binnenhalen van specifieke opdrachten

Het gerechtshof geloofde echter de verklaring van de dga en vond het aannemelijk dat het volgen van de golfcursus zakelijk was. Het doel van de golfcursus was immers om als ondernemer meer kans te maken op het binnenhalen van specifieke opdrachten. De inspecteur had daarnaast ook onvoldoende tegenargumenten gegeven. De dga kreeg dus gelijk en de naheffingsaanslag werd ingetrokken.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 1 februari 2013, LJN: BZ0678