Keuze bij arbeidsvoorwaarden komt vaker voor

11 juli 2012 | Door redactie

Heeft u liever meer vrije dagen en iets minder salaris, of kiest u eerder voor een fiets in plaats van een vergoeding voor een studie? Werknemers krijgen tegenwoordig vaker de kans om hun arbeidsvoorwaarden af te stellen op hun persoonlijke behoeften. Volgens werkgeversvereniging AWVN heeft al iets meer dan de helft van de werkgevers diverse keuzemogelijkheden voor de werknemers.

Werkgevers willen met het invoeren van een keuzepakket aan arbeidsvoorwaarden vooral een hogere tevredenheid creëren onder de werknemers. Uit het onderzoek dat AWVN onder haar leden hield, bleek verder dat vooral grote organisaties met meer dan 500 werknemers vaak een keuze aan arbeidsvoorwaarden aanbieden aan hun personeel. Om de werknemers zelf hun arbeidsvoorwaarden te laten kiezen, kan een werkgever bijvoorbeeld gebruikmaken van een keuzebudget. Het geld in het keuzebudget is opgebouwd uit de bestaande arbeidsvoorwaarden, maar nu kan de werknemer zelf bepalen waar het geld naartoe gaat.

Raadpleeg de achterban over arbeidsvoorwaarden

Ook al heeft u in de meeste gevallen geen advies- of instemmingsrecht bij dit soort wijzigingen van arbeidsvoorwaarden, u kunt natuurlijk wel het initiatiefrecht inzetten. Zorg er voor dat u de achterban raadpleegt om uit te vinden of er interesse bestaat voor keuzemogelijkheden bij de arbeidsvoorwaarden. Leg die bevindingen vervolgens voor aan de bestuurder. Hij wil vast en zeker ook bijdragen aan de tevredenheid van zijn werknemers!