Leidinggevenden slordig met gevoelige info

19 september 2016 | Door redactie

Hoewel leidinggevenden vaak de meest gevoelige (bedrijfs)informatie onder ogen krijgen, overtreden ze vaak de veiligheidsprotocollen. Eenvoudige maatregelen kunnen echter de kans dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen komt, flink verkleinen.

Uit internationaal onderzoek uitgevoerd door Opinion Matters, in opdracht van informatiemanager Iron Mountain, onder 4.000 werknemers bij middelgrote organisaties blijkt dat de regels voor informatieveiligheid vaak zó ingewikkeld zijn, dat leidinggevenden zich er niet aan houden. Leidinggevenden zetten daarmee de reputatie en veiligheid van hun organisatie op het spel.

Gevoelige bedrijfsinformatie eenvoudig beschermen

Met een paar vrij eenvoudige handelingen is al te voorkomen dat gevoelige of vertrouwelijke (bedrijfs)informatie bij onbevoegden terechtkomt:

  • Laat printjes niet rondslingeren bij de printer. Haal ze direct op of beveilig de afdruk met een code zodat de afdruk pas uit de printer rolt als de code wordt ingetoetst op de printer.  
  • Vernietig vertrouwelijke documenten met een papierversnipperaar zodat de gegevens niet meer te achterhalen zijn. Gooi ze dus niet achteloos in een prullenbak of container.
  • Gebruik alleen een zakelijk e-mailadres voor zakelijke communicatie en het versturen van zakelijke documenten, nooit een privé-e-mailadres.    
  • Gebruik alleen goed beveiligde WiFi-netwerken. Openbare WiFi-netwerken zijn meestal niet of nauwelijks beveiligd en dus makkelijk toegankelijk voor cybercriminelen.
  • Let goed op informatiedragers zoals laptops, tablets, telefoons of USB-sticks (tool). Als ze zoekraken, bestaat de kans dat onbevoegden aan de haal gaan met de vertrouwelijke informatie die erop staat.