Lening zonder voorwaarden toch zakelijk

11 november 2010 | Door redactie

Als u een bedrag leent aan uw bv zonder daar voorwaarden aan te verbinden, is een overtuigende verklaring hiervoor soms toch voldoende om de lening als ‘zakelijk’ aan te merken. U mag deze lening dan toch afwaarderen als negatieve inkomsten in box 1 (onder de tbs-regeling) van uw aangifte inkomstenbelasting (IB). Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft dit aangegeven in een pas gepubliceerde rechtszaak.

De dga in bovengenoemde rechtszaak had een bedrag geleend aan zijn bv zonder daar voorwaarden aan te verbinden. Aan het eind van het jaar bleek de lening echter oninbaar en dus waardeerde de dga de lening grotendeels af in zijn aangifte IB. De inspecteur deed hier alleen moeilijk over, aangezien de lening volgens hem onzakelijk was. De dga maakte bezwaar maar dit leidde niet tot het door hem gewenste resultaat., Hij had echter wel succes bij het Hof.

Lening moest financiële armslag geven

De inspecteur vond dat de dga zijn geld in een bodemloze put had gegooid. Maar bij het hof (en ook al eerder bij de rechtbank) zegevierde de dga. Deze hield namelijk een overtuigend betoog waarin hij aangaf dat hij had ingeschat dat de bv door de lening vele malen beter zou gaan draaien. Hij wilde de bv door een moeilijke tijd helpen en het concern na een reorganisatie van de bedrijfsactiviteiten weer voldoende financiële armslag geven. Dat was voor de rechter doorslaggevend genoeg om de lening als ‘zakelijk' aan te merken. De dga had namelijk voldoende reden om aan te nemen dat hij zijn geld terug zou krijgen. Hij mocht de lening daarom alsnog afwaarderen.
Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 8 juli 2010, BO3302