Let op het eten in de werkkostenregeling

9 september 2010 | Door redactie

Krijgt uw organisatie de werkkostenregeling per 1 januari 2011? Dit kan grote gevolgen hebben voor onder andere maaltijden die uw organisatie verstrekt aan werknemers. In de concept Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 zijn hierover namelijk nogal wat wijzigingen opgenomen. Zware kost, maar u moet het kunnen verteren!

Wat de verstrekking van maaltijden betreft gaat volgens de concept Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 de bestaande regeling volledig op de schop. Zo lijken de drie huidige soorten maaltijden die uw bestuurder kan verstrekken straks plaats te maken voor vier nieuwe soorten:

  • de warme maaltijd;
  • de 20-dagenmaaltijd;
  • de minder-dan-20-dagenmaaltijd;
  • de maaltijd van de klant/relatie.

Bij twee van deze nieuwe soorten maaltijden moet de organisatie aan de hand van de zogenoemde '20-dagenregeling' vaststellen of de waarde hiervan berekend moet worden aan de hand van een forfait of niet. Deze regeling heeft voor tot gevolg dat uw bestuurder moet vaststellen of een werknemer maandelijks al dan niet 20 of meer dagen op de werkplek aanwezig is en daarmee of hij een vaste arbeidsplaats heeft.

Afspraken over de werkkostenregeling

De werkgever mag als de werkostenregeling van kracht is nog maximaal 1,4% van het totale bedrag dat hij uitkeert aan salarissen belastingvrij schenken. Voor extra's boven dat bedrag geldt een belastingtarief van 80%. De huidige regels voor bijvoorbeeld de fiets van de zaak of bedrijfsuitjes komen te vervallen en er komen zes vrijstellingen, onder meer voor reis-, studie- en verblijfkosten.
Het staat uw bestuurder vrij om bijvoorbeeld benodigdheden voor de thuiswerkplek of de fiets voor woon-werkverkeer te blijven verstrekken. Maar dat gaat dan weer ten koste van andere extra's. Als ondernemingsraad moet u hierover afspraken maken.