Lichaamslengte beïnvloedt leiderschap

27 februari 2013 | Door redactie

Bent u langer dan gemiddeld, dan zullen uw medewerkers u eerder beoordelen als dominant, intelligent en gezond dan als u wat kleiner was geweest. Dat komt dus goed uit want dit zijn eigenschappen die ook samenhangen met leiderschap. Vrouwen die leidinggeven, hebben minder voordeel van een bovengemiddelde lichaamslengte.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat lichaamslengte invloed heeft op de mate waarin medewerkers u kenmerken als dominantie, gezondheid en intelligentie toedichten. Hoe langer u bent, hoe meer ze u dit soort eigenschappen toekennen.
Bij vrouwen is het verband minder sterk. Medewerkers zullen lange vrouwen ook eerder als leider zien, maar bij mannen is het effect van lengte groter. Dat komt omdat lengte bij vrouwen alleen in verband wordt gebracht met intelligentie, niet met dominantie en gezondheid.

Risico’s nemen om het team te helpen

Uit ander onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de mate waarin u bereid bent persoonlijke risico’s te nemen om uw medewerkers te helpen, bepaalt hoe uw team functioneert. Hoe meer risico u neemt, hoe beter het team zal functioneren. Hierover heeft u al kunnen lezen in het bericht 'Dienend leiderschap presteert beter'.