Meer verlof voor ouders en mantelzorgers

24 april 2014 | Door redactie

Vaders krijgen recht op het bevallingsverlof van hun vrouw als zij bij de geboorte van het kind onverhoopt komt te overlijden. Ook krijgen vaders langer kraamverlof en krijgen mantelzorgers recht op zorgverlof. De ministerraad heeft ingestemd met een aanvulling op het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat dit regelt.

Zoals u al kon lezen in het bericht ‘Langer onbetaald verlof voor vaders’ wil het kabinet de Wet arbeid en zorg moderniseren. In een nota van wijziging op het ‘Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden (pdf) zijn een aantal regelingen voorgesteld die het voor medewerkers makkelijker moeten maken om werk en zorg te combineren:

  • Vaders krijgen recht op in totaal vijf in plaats van twee dagen kraamverlof. Hiervan zijn twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof. De drie onbetaalde dagen zijn een voorschot op het ouderschapsverlof van de vader. U mag een medewerker dit kraamverlof niet weigeren.
  • Vaders krijgen recht op het bevallingsverlof van hun vrouw als zij onverhoopt komt te overlijden bij de geboorte van het kind. Het kabinet wil er zo voor zorgen dat pasgeborenen kunnen rekenen op zorg van een ouder, ook bij onvoorziene omstandigheden.
  • Moeders van couveusekinderen hebben recht op tien weken bevallingsverlof nadat het kindje uit het ziekenhuis komt. Deze tien weken gaan dus niet meer in direct na de geboorte van het kind.
  • Mantelzorgers krijgen ook recht op zorgverlof als zij zorgen voor een zieke vriend of bekende. Het zorgverlof (zowel kort- als langdurend) beperkt zich dus niet langer tot de zorg voor een zieke partner, kind of ouder. Daarnaast krijgen medewerkers ook recht op langdurend zorgverlof voor de verzorging van langdurend zieken of hulpbehoevenden, zoals het verrichten van huishoudelijke taken voor een naaste die dementerend is. Nu mogen medewerkers alleen langdurend zorgverlof opnemen voor zorg in verband met een levensbedreigende ziekte.

Steeds meer medewerkers hebben moeite met werk en zorg

Het extra zorg- en vaderverlof komt bovenop de maatregelen die het opnemen van verlof gemakkelijker maken. Het kabinet wijzigt de verlofregelingen van de Wet arbeid en zorg en de Wet aanpassing arbeidsduur omdat steeds meer medewerkers ook zorgtaken hebben en het werk en de zorg moeilijk kunnen combineren. Steeds meer medewerkers besluiten hierdoor minder te gaan werken of stoppen er zelfs helemaal mee. Vaak betreft het vrouwen omdat zorgtaken nog steeds voornamelijk op hun bordje terechtkomen. Het Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden ligt al sinds 2011 bij de Tweede Kamer. Pas als de Tweede en Eerste Kamer instemmen met het wetsvoorstel én de nota van wijzigingen zijn de maatregelen een feit.