Meer verzuim bij fysieke én mentale inspanning

18 november 2011 | Door redactie

Werkneemsters met een fysiek én mentaal belastende functie hebben een grotere kans op verzuim na hun bevallingsverlof dan werkneemsters die alleen fysiek of alleen mentaal belastende taken verrichten. Dit blijkt uit onderzoek van twee bedrijfsartsen van HR-dienstverlener 365 en Arbo Unie. Daarnaast laat het onderzoek zien dat er geen verband is tussen verzuim vóór en na het zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Met de scriptie ‘Indicatoren voor verzuim na het bevallingsverlof’ wonnen Claartje van der Ben, bedrijfsarts bij HR-dienstverlener 365, en Marianne Broersma, bedrijfsarts bij Arbo Unie, de Reinier Zielhuispenning 2011. Dit is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de bedrijfsarts die in het kader van de opleiding bedrijfsgeneeskunde de beste scriptie heeft gemaakt. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat werkneemsters die alleen fysiek of mentaal werk verrichten minder snel ziek worden na hun bevallingsverlof dan werkneemster die een fysiek én mentaal belastende functie hebben. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat verzuim vóór het zwangerschapsverlof geen voorspeller is van verzuim na het bevallingsverlof.

Jongere werkneemsters sneller ziek

Een andere opvallende uitkomst is dat oudere werkneemsters minder snel ziek worden direct na hun bevallingsverlof dan jongere werkneemsters. Ook hebben werkneemsters die méér dan 24 uur per week werken minder kans op verzuim dan werkneemsters die 24 uur of minder werken. Om deze conclusies te onderbouwen is er echter wel meer onderzoek nodig.