Minder files met flexibel budget voor leaseauto

23 februari 2012 | Door redactie

De werkgroep Mobiliteitsbudget van de B50 heeft in opdracht van de regering onderzoek gedaan naar de fiscale mogelijkheden van een ‘Slim Reisbudget’. De werkgroep B50 bestaat uit vijftig grote werkgevers die het fileprobleem graag willen oplossen. Een Slim Reisbudget is een variabele kostenvergoeding die mensen stimuleert om vaker buiten de spits te reizen en minder of zuiniger te rijden. Hoe lager de reiskosten zijn, hoe meer een werknemer in eigen zak mag steken.

Voor werknemers met auto van de zaak wordt een bonus-malusbudget voorgesteld. Dit moet werknemers motiveren om minder en zuiniger te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Maakt de werknemer lagere kosten, dan kan hij het resterende budget in eigen zak steken. Thuiswerken kan op die manier een bonus opleveren.

Persoonlijk mobiliteitsbudget

Werknemers die geen auto van de zaak hebben, moeten een persoonlijk mobiliteitsbudget krijgen. Dat geeft u als werkgever de mogelijkheid om de manier van reizen te beïnvloeden. Zo zou u het budget toereikend kunnen maken voor een treinreis maar ontoereikend voor een autorit. Op die manier kan het dus minder vanzelfsprekend worden om in de auto te stappen.

Administratieve gevolgen van reisbudget

Het resultaat van het onderzoek van de werkgroep – de Rapportage Slim Reisbudget (pdf) – is onlangs uitgereikt aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Weekers laat de resultaten van het onderzoek nu eerst doorrekenen, omdat invoering van zo’n reisbudget grote financiële en administratieve gevolgen voor organisaties kan hebben.