Modernisering verlofregelingen is een feit

18 december 2014 | Door redactie

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. De Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden wijzigt de regels uit de Wet arbeid en zorg (WAZO) en de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA). Een groot deel van de nieuwe verlofregels gaan al in per 1 januari 2015.

In het bericht ‘Kamer stemt in met wijziging WAZO en WAA’ kon u al lezen dat de Tweede Kamer instemde met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd, is de modernisering van het verlof en de arbeidstijden een feit. U moet daarom al per 1 januari 2015 rekening houden met de nieuwe regels.

Wijzigingen aanpassen arbeidsduur per 1 januari 2015

Door het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden veranderen ook de regels voor het aanpassen van de arbeidsduur. Per 1 januari 2015 kunnen uw medewerkers één keer per jaar een aanvraag indienen voor een wijziging van hun contractuele arbeidsduur. Bij onvoorziene omstandigheden kan hiervan worden afgeweken, medewerkers mogen dan ook meer dan één keer per jaar zo’n aanvraag indienen. Van onvoorziene omstandigheden is bijvoorbeeld sprake als een ouder van uw medewerker plotseling hulpbehoevend wordt en uw medewerker hierdoor tijdelijk minder wil werken. Op dit moment heeft een medewerker slechts één keer in de twee jaar de mogelijkheid om zijn arbeidsduur aan te passen en geldt er nog geen wettelijke afwijkingsmogelijkheid bij onvoorziene omstandigheden. 

Uitgebreid zorgverlof pas per 1 juli 2015

De uitbreiding van de personenkring voor kortdurend- en langdurend zorgverlof gaat wel pas per 1 juli 2015 in. Dit houdt in dat uw medewerkers straks ook kortdurend- en langdurend zorgverlof kunnen aanvragen als zij de zorg op zich nemen voor een broer of zus, grootouder of kleinkind, huisgenoot of iemand anders in de sociale omgeving en niet alleen meer bij het verzorgen van ouders, kinderen of partner. Ook de maatregel dat medewerkers straks langdurend zorgverlof kunnen opnemen voor noodzakelijke zorg bij ziekte of hulpbehoevendheid (en dus niet alleen in verband met een levensbedreigende ziekte) treedt pas per 1 juli 2015 in werking.