NEN-normen worden waarschijnlijk niet gratis

16 april 2012 | Door redactie

Het ziet ernaar uit dat u moet blijven betalen om NEN-normen te kunnen raadplegen. NEN-normen zijn immers richtlijnen en geen wetten die gratis worden gepubliceerd. Bovendien rust er auteursrecht op de teksten van de NEN-normen, waardoor verspreiding aan kosten is verbonden.

NEN-normen zijn geen algemeen verbindende voorschriften en hoeven daarom niet als wetten openbaar worden gemaakt. Dat is het oordeel van de advocaat-generaal die de Hoge Raad adviseert in een rechtszaak die een adviesbureau aanspande tegen de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). Wetten worden gratis gepubliceerd in onder meer de Staatscourant. In de wetteksten wordt vaak verwezen naar (onderdelen van) NEN-normen. Het adviesbureau vroeg zich naar aanleiding daarvan af waarom je moet betalen om NEN-normen te kunnen raadplegen en toepassen.

NEN-normen niet algemeen verbindend

Het gebruik van NEN-normen is niet verplicht, maar veel beroepsgroepen zijn op grond van de wet wel verplicht om de NEN-normen na te leven bij de uitoefening van hun taken. Op het gebied van HRM zijn er bijvoorbeeld NEN-normen voor functiebehoud, de kwaliteit van uitzendbureaus, brandveiligheid en ergonomie. Hoewel de normen vaak onderdeel zijn van wettelijke eisen, blijven het richtlijnen, aldus de advocaat-generaal. Het gebruik van de NEN-normen is niet algemeen verbindend. Daarom hoeven ze ook niet gratis te worden. Bovendien rust er auteursrecht op de teksten, waardoor ze niet vrij kunnen worden verspreid. De Hoge Raad doet op 22 juni 2012 uitspraak over deze zaak.
Hoge Raad, 30 maart 2012, LJN: BW0393