Niet de bestuurder, toch aansprakelijk

10 december 2014 | Door redactie

Is uw partner ook beleidsbepalend voor uw bv, maar formeel niet de bestuurder? Dan kan hij of zij alsnog te maken krijgen met bestuurdersaansprakelijkheid als er belastingschulden ontstaan. Dat blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland.

In die zaak draaide het om een bv die een uitzendbureau dreef. Van de 36 aandelen waren er 17 in handen van de man, en de rest van de aandelen waren in handen van zijn echtgenote, die daarnaast de formele bestuurder was. De bv ging failliet in 2011 en de fiscus was één van de schuldeisers. Na boekenonderzoek concludeerde de inspecteur dat hoewel de man formeel geen bestuurder was, hij feitelijk wel zo had gehandeld. Daarom stelde de fiscus hem ook hoofdelijk aansprakelijk voor de ontstane belastingschuld.

Beleidsbepalend handelen voldoende voor aansprakelijkheid

De man stapte hierop naar de rechter en stelde dat hij niet aansprakelijk gesteld kon worden omdat niet hij, maar zijn vrouw de formele bestuurder was. De Belastingdienst kon echter overtuigend bewijzen dat hij in de praktijk had gehandeld als bestuurder. Zo had hij namens de bv getekend voor een krediet van de bank, en had hij nota bene op de melding van betalingsonmacht ook aangegeven bestuurder te zijn. Bovendien had hij met zijn handelen de bv in financiële moeilijkheden gebracht door de bv geld uit te laten lenen aan zichzelf zonder reële zekerheden in te bouwen. Hij was dus terecht aansprakelijk gesteld voor de openstaande belastingschuld door dit kennelijk onbehoorlijk bestuur.
Rechtbank Noord-Nederland, 30 oktober 2014, ECLI (verkort): 5411