Ook bij vangnetters na twee jaar loon betalen

4 mei 2011 | Door redactie

Naast een loondoorbetalingsplicht tijdens de eerste twee ziektejaren, heeft u ook re-integratieverplichtingen bij ziekte van werknemers. Als u zich onvoldoende inspant voor de re-integratie van een zieke werknemer, kunt u van UWV een loonsanctie krijgen, wat inhoudt dat u ook na twee jaar ziekte het loon moet doorbetalen. Dat geldt binnenkort ook voor de zogenoemde vangnetters!

UWV heeft een speciale regeling voor werknemers die ziek zijn als gevolg van orgaandonatie, zwangerschap of bevalling en werknemers die onder de no-riskpolis vallen. Dankzij dit zogeheten vangnet van de Ziektewet hoeft u het loon van deze werknemers niet twee jaar lang door te betalen. Wel moet u proberen om deze arbeidsongeschikten zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Op dit moment moet u het loon van zieke werknemers na twee jaar doorbetalen voor wie u onvoldoende re-integratie-inspanning heeft geleverd. Straks moet dat ook voor werknemers die in hun eerste twee ziektejaren onder het vangnet van de Ziektewet (ZW) vielen.

Loondoorbetalingsplicht na twee jaar

Als u onvoldoende re-integratie-inspanningen verricht voor vangnetters, kan UWV daar nu nog geen consequenties aan verbinden. Daar wil de regering verandering in brengen. In het wetsvoorstel Wet wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld wordt daarom geregeld dat u voor zogenoemde vangnetters dezelfde sancties krijgt opgelegd als voor ‘gewone’ werknemers voor wie u onvoldoende aan de re-integratie werkt. Dat betekent dat u na afloop van de maximale duur van de Ziektewetperiode van twee jaar bij onvoldoende re-integratie-inzet 70% van het loon van de werknemer moet doorbetalen. Dit moet maximaal één jaar lang.

Verhaalsanctie na uitdiensttreding

Denk niet dat de loonsanctie niet meer van kracht is als de arbeidsovereenkomst van de vangnetter tijdens ziekte eindigt. Zelfs dan kan UWV de ZW-uitkering straks op uw organisatie verhalen. Deze verhaalsanctie geldt nu alleen bij ‘gewone’ werknemers die ziek uit dienst gaan. Het wetsvoorstel Wet wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld is inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurd. Zodra de Eerste Kamer akkoord gaat, is de wetswijziging een feit.