Ook in concern betalingsonmacht melden

3 maart 2014 | Door redactie

Als u door omstandigheden een openstaand bedrag bij de Belastingdienst niet kunt betalen, is het belangrijk dat u dit op tijd meldt. Als u geen tijdige melding van betalingsonmacht doet, kan de inspecteur u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schuld. Deze melding moet u doen voor elk onderdeel in uw concern, zo blijkt uit een uitspraak van Gerechtshof Amsterdam.

In 2009 deed de Belastingdienst een boekenonderzoek naar de BTW-aangifte van een bv over 2007 en 2008. De accountant van de bv had nagelaten voor deze jaren een suppletie in te dienen. Toen hij de aankondiging van de controle onder ogen kreeg, deed hij dit alsnog. De Belastingdienst stelde de bestuurder van de bv aansprakelijk voor de niet-betaalde BTW. De suppletie was immers te laat ingediend en de bv had bovendien geen melding gemaakt van betalingsonmacht. 

Betalingsonmacht gemeld van andere bv’s

De bestuurder van de bv was het hier niet mee eens. De bv in kwestie was namelijk onderdeel van een groep die uit meerdere bv’s bestond. Die bv’s hadden al wel aan de fiscus laten weten dat ze betalingsproblemen hadden. De bestuurder vond dat de inspecteur daaruit had kunnen concluderen dat er sprake was betalingsonmacht bij zijn bv. De rechter was hier niet mee eens. Elke bv in het concern moest afzonderlijk melding maken van betalingsonmacht. Het was niet aan de inspecteur om op eigen initiatief te concluderen dat de betalingsonmacht gold voor alle bv’s in de groep. Bovendien was de bestuurder ook aansprakelijk omdat hij invloed uit had kunnen oefenen op het aangifte- en betalingsgedrag van de bv. De bestuurder kon ook niet aannemelijk maken dat het niet melden van betalingsonmacht buiten zijn schuld lag. Hij was daarom terecht aansprakelijk gesteld voor de belastingschuld.
Gerechtshof Amsterdam, 30 januari 2014, ECLI (verkort): 176