Schakel eigen accountant in bij familiebedrijf

31 maart 2014 | Door redactie

Als u een familiebedrijf heeft, kent u uw medevennoten door en door. Toch is het handig om bepaalde zaken te formaliseren, zeker als er conflicten dreigen. Zo is het raadzaam dat verschillende takken van de familie een eigen accountant inschakelen. Dit bleek onlangs uit een beslissing van de Accountantskamer.

In een familiebedrijf was flinke ruzie uitgebroken. De aandelen in het familiebedrijf werden gehouden door een aantal vennootschappen. De aandelen in die vennootschappen werden op hun beurt weer gehouden door een aantal familieleden, waaronder twee broers en hun echtgenoten, en een bv van hun vader. Er was onenigheid ontstaan over de betaling van een management fee. Het conflict escaleerde toen bij een nadere controle bleek dat er een flink bedrag ontbrak in de boekhouding van één van de bv’s. De gemoederen tussen een broer aan de ene kant en een andere broer en zijn vader aan de andere kant liep daardoor hoog up. De ene broer stelde zijn vader en zijn broer zelfs formeel aansprakelijk.

Onhandige rol van de accountant

Het familiebedrijf had dezelfde accountant als de aandeelhoudende vennootschappen van de familieleden en bevond zich dus feitelijk tussen twee vuren. In eerste instantie had de accountant ingestemd met het doen van een boekencontrole bij het familiebedrijf. Dit verzoek was gedaan door slechts één van de broers. De accountant had de andere familieleden niet op de hoogte gebracht van de uitkomsten van dat onderzoek, hoewel hij wel een rekening stuurde naar het familiebedrijf voor de gedane werkzaamheden.

Accountant berispt voor schijn van partijdigheid

Toen het conflict een kookpunt bereikte tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA), liet de accountant weten niet langer nog werkzaamheden voor het familiebedrijf te kunnen verrichten, aangezien hij niet meer het vertrouwen genoot van alle aandeelhouders. Hij wilde echter wel aanblijven als accountant voor twee van de aandeelhoudende bv’s. De andere tak van de familie diende hierop een klacht in bij de Accountantskamer; de accountant zou namelijk partijdig en onzorgvuldig gehandeld hebben. De Accountantskamer was het hiermee eens en ging over tot een berisping.
Accountantskamer, 24 maart 2014, zaaknummer 13/1407 Wtra AK (pdf)

Familiebanden ook met een STAK bezegelen

Als uw bv een familiebedrijf is, en de aandelen zijn verdeeld over familieleden, kunt u deze relaties ook formaliseren door middel van een Stichting Administratiekantoor (STAK). Door bepaalde aandelen te certificeren, kunt u zaken als zeggenschap en winstdeling regelen. In het volgende nummer van BV Rendement leest u alles over de voor- en nadelen van een STAK voor uw bv. Heeft u nog geen abonnement? Neem dan een proefabonnement om kennis te maken met BV Rendement.