Training biedt houvast bij agressie

17 juli 2012 | Door redactie

Overheidsdiensten en bedrijven hebben meer aandacht gekregen voor bescherming van hun werknemers tegen agressie en geweld. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW. Deze extra focus werpt vruchten af. Hulp in de vorm van coaching en training geeft werknemers de tools om met agressie, geweld en intimidatie om te gaan en de gevolgen hiervan te beperken.

De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) controleerde tussen 2010 en 2012 onder andere bij het openbaar vervoer, gemeentelijke loketten, gevangenissen, horeca en tankstations. Het aantal slachtoffers van agressie is in de gecontroleerde sectoren volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gedaald van 65% in 2009 naar 59% in 2011. De Inspectie SZW hoopt dat diverse maatregelen op de werkvloer het risico op agressie en geweld de komende jaren verder beperken. De inspectiedienst ontwikkelde daarom de afgelopen jaren verschillende hulpmiddelen waarmee werkgevers aan de slag kunnen. Ook is het van belang dat u hier binnen uw opleidingsbeleid aandacht voor heeft.

Noodzaak om agressie aan te pakken

Met flyers, radiospots, banners en advertenties bracht de Inspectie SZW de noodzaak van de aanpak van agressie en geweld onder de aandacht. Brancheorganisaties en werkgevers zijn door de extra inspecties beter gaan inzien dat ze concrete extra maatregelen moeten nemen. Ook uw organisatie kan werknemers leren om dreigende of gevaarlijke situaties het hoofd te bieden. Het is altijd verstandig om bijvoorbeeld huis- en gedragsregels op te stellen. Maar als werknemers een behoorlijk risico lopen dat ze tijdens hun werk met agressie te maken krijgen, zijn gerichte trainingen ook een goed idee. Op die manier leren werknemers hoe ze dreigende agressie snel kunnen herkennen. Ook leren ze in geval van agressie de-escalerend op te treden. Zo kunnen ze voorkomen dat een onaangename en bedreigende situatie uit de hand loopt.