Uitzondering bij kopie ID van uitzendkracht

19 maart 2014 | Door redactie

De bestuurder mag bij het inhuren van uitzendkrachten alleen een kopie maken van het identiteitsbewijs als dat volgens de wet is toegestaan. Zo mag hij geen kopie maken en bewaren van het ID van uitzendkrachten. Maar volgens de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) moet dat wel als uitzendkrachten niet de Nederlandse nationaliteit hebben en niet afkomstig zijn uit de EU, de EER of Zwitserland.

De bestuurder is als inlener op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) verplicht om in bepaalde gevallen een kopie van het identiteitsbewijs van een uitzendkracht te maken en in zijn administratie te bewaren. Het gaat om uitzendkrachten die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en ook niet afkomstig is uit de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.

Geen kopie identiteitsbewijs van Nederlandse uitzendkracht

In het bericht ‘Kopie paspoort van uitzendkracht mag niet’ kon u al lezen dat de bestuurder sinds 1 januari 2014 geen kopie van het identiteitsbewijs van een uitzendkracht meer mag maken en in zijn administratie mag bewaren. Dit geldt dus voor uitzendkrachten met de Nederlandse nationaliteit en uitzendkrachten uit de EU, EER of Zwitserland.

Brochure Belastingdienst geeft informatie over aantonen identiteit

Het uitzendbureau – de uitlener en in juridische zin de werkgever – moet wél een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de uitzendkracht in zijn eigen loonadministratie bewaren. Het uitzendbureau is dat verplicht op grond van de Wet op de loonbelasting. In de speciale brochure van de Belastingdienst ‘Matiging keten- en inlenersaansprakelijkheid bij toepassing anoniementarief’ (pdf) vindt u meer informatie over het aantonen van de identiteit van uitzendkrachten.