Vaak valt op accountantskosten te besparen

19 oktober 2010 | Door redactie

Als de accountant van uw bv zijn tarieven opschroeft, kunt u eens overwegen om bepaalde zaken niet langer aan hem uit te besteden. Vaak kan dat ook, want uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat accountants vooral steeds meer vragen voor werkzaamheden zoals het bijhouden van uw administratie. Daar tegenover staat dat u voor controle van de jaarrekening van uw bv en advisering per uur gemiddeld steeds minder kwijt bent.

Uw bv ontkomt er vaak niet aan om voor bepaalde zaken een accountant in te schakelen. Denk daarbij aan het laten samenstellen van de jaarrekening. Andere diensten die u vaak kan afnemen bij een accountant, zou uw bv – afhankelijk van de aanwezige kennis – eventueel ook zelf kunnen doen. Ieder kwartaal publiceert het CBS een index van de ontwikkeling van de accountantstarieven ten opzichte van 2006. In deze zogenoemde jaar-op-jaarindex is zowel de ontwikkeling van het totaaltarief van accountants opgenomen, als dat van afzonderlijke diensten. Uit deze cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2010 blijkt dat juist de gemiddelde tarieven voor de wat minder specialistische diensten, zoals het voeren van uw financiële administratie, een stijging laten zien. Hier zou uw bv haar voordeel mee kunnen doen.

Onderhandelen is vaak mogelijk

De jaar-op-jaarindex van het CBS is gebaseerd op gemiddelden en de tarieven van de accountant van uw bv kunnen hier dan ook van afwijken. Daarnaast heeft uw bv zelf ook wel wat invloed op het tarief voor accountancydiensten en kunt u vaak onderhandelen. Zo is het uiteindelijke tarief vaak afhankelijk van het pakket aan diensten dat uw bv afneemt en rekent een gerenommeerd kantoor vaak een stuk meer dan een wat minder bekende accountant.