Verklaring alleen is geen garantie op EIA

1 november 2013 | Door redactie

Ondernemingen hebben een verklaring van Agentschap NL nodig om de energie-investeringsaftrek (EIA) te kunnen toepassen. U kunt er echter niet automatisch van uitgaan dat u de EIA kunt toepassen als u een verklaring heeft. Daar kwam de ondernemer in deze rechtszaak op een vervelende manier achter.

De ondernemer had een warmtepomp aangeschaft voor de vloerverwarming in zijn woning die tevens ook zijn werkplaats omvatte. Hij had een verklaring ontvangen van Senter Novem (de voorganger van Agentschap NL) dat de warmtepomp op de energielijst stond, maar dat de Belastingdienst uiteindelijk de EIA accepteert of weigert.
De inspecteur stond de ondernemer niet toe de EIA toe te passen. Ook de rechtbank ging niet akkoord, omdat de warmtepomp ook gebruikt werd voor het woongedeelte. De investeringsaftrek geldt namelijk voor zakelijke doeleinden en een gedeeltelijke toepassing is niet mogelijk.

Geen essentieel onderdeel van de woning

De ondernemer mocht van de Belastingdienst ook niet afschrijven op de warmtepomp. Volgens de inspecteur was de warmtepomp door de installatie onderdeel van de woning geworden. De rechter oordeelde echter anders. De warmtepomp was namelijk geen essentieel onderdeel van de woning, omdat er een cv-installatie aanwezig was. Ook was het gebruik van de vloerverwarming evenredig toe te rekenen aan zowel de woning als de werkruimte. Hierdoor behoorde de warmtepomp tot het keuzevermogen, dus mocht hij de warmtepomp toerekenen aan zijn ondernemingsvermogen en erop afschrijven.
Rechtbank Noord-Nederland, 10 oktober 2013, ECLI (verkort): 6134