Verzekeren voor ongevallen hoeft niet altijd

12 december 2011 | Door redactie

Uw werkgever is verplicht om een collectieve ongevallenverzekering af te sluiten voor de werknemers in de organisatie. Hierdoor zijn de risico’s die werknemers lopen in het wegverkeer gedekt. Maar als een werknemer struikelt of uitglijdt zonder het toedoen van een ander voertuig, is de organisatie alleen aansprakelijk als u niet heeft voldaan aan de zorgplicht. Dat bleek kortgeleden uit een rechtszaak.

Een postbezorgster gleed tijdens het rondbrengen van de post op een oprit uit over een stuk ijs. Ze brak haar enkel en zat een half jaar thuis. Na deze periode werd ze volledig arbeidsgeschikt verklaard en ging weer aan de slag als postbezorgster. Na driekwart jaar moest ze opnieuw onder het mes vanwege haar enkel. Haar herstel verliep niet naar wens, waardoor de vrouw waarschijnlijk nooit meer als postbezorgster zou kunnen werken. Haar werkgever bood haar daarom binnenwerkzaamheden aan. Verder ontving ze een uitkering uit de collectieve ongevallenverzekering van haar werkgever.

Zorgplicht en verzekeringsplicht

De werkneemster stelde haar werkgever aansprakelijk voor de schade van het ongeval en eiste een vergoeding voor de door haar geleden schade. Ze beriep zich hierbij op de zorgplicht en op de verplichting van haar werkgever om een goede verzekering af te sluiten voor dit soort ongevallen. De kantonrechter concludeerde dat de werkgever wel had voldaan aan zijn zorgplicht, maar hij vond ook dat de werkgever wel een goede verzekering had moeten afsluiten voor dit soort ongevallen.

Verzekeringsplicht bij bepaalde situaties

De Hoge Raad oordeelde anders. Een werkgever moet een verzekering afsluiten voor werknemers die tijdens het werk deelnemen in het werkverkeer. Maar deze verzekeringsplicht geldt alleen voor specifieke situaties:

  • als een bestuurder van een motorvoertuig betrokken is bij een arbeidsongeval;
  • als een fietser of een voetganger schade lijdt als gevolg van een ongeval waarbij een voertuig is betrokken;
  • als een fietser schade lijdt als gevolg van een eenzijdig ongeval.

Omdat de werkneemster in deze zaak een eenzijdig voetgangersongeval had, viel dit niet onder deze specifieke situaties. De werkgever hoefde hiervoor geen verzekering af te sluiten.
Hoge Raad, 11 november 2011, LJN: BR5215