Weinig animo voor strafheffing flexibele schil

1 februari 2012 | Door redactie

Als het aan vakcentrale FNV ligt, moeten werkgevers met een grote flexibele schil een hogere WW-premie gaan betalen. Volgens de vakcentrale zullen werkgevers door zo’n financiële prikkel eerder geneigd zijn om een tijdelijke kracht een vast contract aan te bieden. De werkgeversorganisaties zien niets in het voorstel. Zij vinden dat flexibel werk juist veel mensen – die anders werkloos zouden zijn – aan een baan helpt.

Als er geen flexibele dienstverbanden waren, zouden veel werknemers helemaal geen baan hebben of tijdens de crisis ontslagen zijn, menen MKB Nederland en VNO-NCW. De WW-uitgaven zouden in dat geval alleen maar stijgen. De werkgeversorganisaties zien om die reden niets in het voorstel van FNV om een ‘strafheffing’ in te voeren voor werkgevers met veel flexibele krachten. De extra hoge WW-premie is volgens FNV nodig, omdat een tijdelijke kracht meer risico loopt om zijn baan kwijt te raken en werkloos te worden.

Mogelijk langdurige tijdelijke contracten

Het voorstel maakt deel uit van een verbeterplan van FNV om de positie van flexkrachten, zoals tijdelijke krachten, payrollers, uitzend- en oproepkrachten te verbeteren. Daarin pleit de vakcentrale ook voor meer mogelijkheden voor flexwerkers om door te stromen naar een vaste baan. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt op dit moment niettemin de mogelijkheid om langdurige tijdelijke contracten in te voeren. Hierover heeft u eerder kunnen lezen in het bericht ‘Voorstel voor langere tijdelijke contracten’.