Zakelijk karakter aantonen voor bijtelling

28 februari 2013 | Door redactie

Gerechtshof Den Bosch oordeelde onlangs dat een dga het volgen van een golfcursus en de bijbehorende ritten als zakelijk mocht aanmerken, omdat deze activiteiten als doel hadden het leggen van zakelijke contacten, om zo nieuwe opdrachten binnen te halen. De dga wist de zakelijke redenen voor het volgen van de cursus dus voldoende aannemelijk te maken.

Sommige 'ongewone' activiteiten die u uitvoert als dga kunt u als zakelijk kenmerken, zolang u het zakelijke karakter voor de fiscus aannemelijk kunt maken. Ritten vanaf een vakantieadres kunnen bijvoorbeeld zakelijk zijn als deze nodig waren voor een ontmoeting met een zakenrelatie. Een dga wist voor het gerechtshof eveneens aannemelijk te maken dat de gemaakte kilometers voor het volgen van een driedaagse golfcursus ook zakelijk waren. De cursus was namelijk georganiseerd door een ondernemersorganisatie en netwerken in het belang van zijn bv speelde een grote rol. De inspecteur telde de kilometers echter als privé, waardoor de dga bijtelling moest betalen voor de auto van de zaak. 

Ritten leiden niet tot naheffingsaanslag

Volgens de dga waren de ritten naar de golfcursus niet privé en zou hij dus ook geen bijtelling hoeven te betalen, omdat hij dan minder dan 500 privékilometers had gereden in een jaar. Het gerechtshof oordeelde dat de verklaring van de dga gegrond was en dat het volgen van de golfcursus inderdaad een zakelijk karakter had. Het doel was immers om meer specifieke opdrachten binnen te kunnen halen. De inspecteur wist hier weinig tegenin te brengen, waarop de naheffingsaanslag loonbelasting werd ingetrokken.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 1 februari 2013, LJN: BZ0678