Zieke stratenmaker op fietsen betrapt

20 januari 2012 | Door redactie

Social media geven niet alleen vrienden, familie en collega’s een inkijkje in iemands leven, ook verzekeraars zijn hier nieuwsgierig naar. Dit speelt vooral als er een vermoeden is dat iemand ten onrechte een uitkering ontvangt. Een stratenmaker die zich na een ongeval 100% arbeidsongeschikt had laten verklaren, moest onlangs een fors bedrag aan letselschade terugbetalen omdat hij eigenlijk prima kon werken. Het bewijs daarvoor werd onder meer geleverd door screening van social media.

In de zaak kreeg een stratenmaker in 2003 een ongeval terwijl hij bezig was met bestratingswerkzaamheden. Hij liet zich volledig arbeidsongeschikt verklaren, waarbij hij aangaf dat hij als gevolg van het ongeval een zeer slechte lichamelijke conditie had en op sociaal gebied nauwelijks meer kon functioneren. De verzekeraar voerde vervolgens een feitenonderzoek uit op internet. Hieruit bleek dat de arbeidsongeschikte – in tegenstelling tot wat hij beweerde – na het ongeval behoorlijk actief was op sportief, zakelijk én sociaal gebied.

Belastbaarheid was veel groter

Zo kwam de verzekeraar er via sociale profielen als Hyves achter dat de man vijf jaar achter elkaar had deelgenomen aan een wielerrace op Curaçao. Ook bleek uit zijn Hyves-pagina dat hij in 2008 en 2009 met de fiets Alpe d’Huez had beklommen. Verder ging de arbeidsongeschikte nog regelmatig naar voetbalwedstrijden en hield hij zich actief bezig met de sponsoring van verschillende verenigingen.
De rechter oordeelde dat de belastbaarheid van de stratenmaker aanzienlijk groter was dan hoe hij het had doen voorkomen bij de medisch deskundigen. Volgens de rechter had de man opzettelijk geprobeerd de verzekeraar te misleiden. Hij moest het bedrag dat hij aan letselschade had ontvangen dan ook terugbetalen.
Rechtbank Almelo, 12 december 2011, LJN: BV0428