Grote bestanden sturen met zip of WeTransfer

5 juli 2013 | Door redactie

Als u een keer grote bestanden moet versturen, krijgt u mogelijk de melding dat de limiet van uw mailaccount is bereikt. Gelukkig zijn er andere opties om toch die grote bestanden in één keer te versturen.

Met een zogenoemd inpakprogramma als Winzip kunt u grote bestanden kleiner maken. Zo’n programma verkleint uw documenten zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. De ontvanger kan de documenten na ontvangst weer uitpakken. Het inpakken van documenten en het versturen van een zip-bestand doet u als volgt:

  1. Open Winzip. Die vindt u bij ‘Alle programma’s’ onder de menu-knop.
  2. Klik in het programma op ‘Zip’ links bovenin. Een nieuw venster verschijnt.
  3. In dit venster selecteert u de grote bestanden (of meerdere kleine bestanden die bij elkaar te groot zijn) die u wilt inpakken en versturen. Klik daarna op de knop [Zip]. Er verschijnt weer een nieuw venster.
  4. In dit venster kunt u het nieuwe zip-bestand een naam geven en op iedere gewenste locatie op uw computer opslaan. Klik op [Create].
  5. U krijgt een melding dat de bestanden zijn ingepakt. Deze melding kunt u sluiten.
  6. Klik tot slot op ‘Attach to E-mail’. Het bestand verschijnt als bijlage in een nieuwe mail. Hier kunt u de ontvangers toevoegen, het onderwerp aanpassen, een bericht sturen en de e-mail met zip-bestand verzenden. U kunt ook vanuit Outlook een zip-bestand via de knop ‘Bestand’ invoegen in een e-mailbericht en versturen.

Met WeTransfer onbeperkt bestanden sturen

Heeft u geen Winzip op uw computer, dan kunt u ook nog via internet grote bestanden versturen. Een goed voorbeeld is de website WeTransfer.com. Hier kunt u bestanden uploaden tot wel 2 GB en deze versturen aan maximaal twintig geadresseerden. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt, dus als 2 GB onvoldoende is, kunt u gewoon een nieuwe upload starten.